StoryEditorOCM
Slanokremasti užitak

Talijanska krempita samo se po jednoj stvari razlikuje od ‘naše‘: isprobajte ovaj recept, svidjet će vam se

Piše T.S.M.
14. siječnja 2024. - 08:15

Ljubitelji krempita, imamo jedno pitanje za vas. Koji je najbolji dio krempite? Vjerujemo da će vas veliki dio odgovoriti isto: krema. Nama su, pak, poznati čak i neki koji najviše vole šlag (kao što su nam znani i oni koji krempite više vole kad su bez šlaga). Međutim, mnogi kod krempite, pored kreme i/ili šlaga, vole još nešto, a to su fine hrskave kore od lisnatog tijesta. Takvi će vam vjerojatno reći kako je jedina mana kod krempite u tome što nema još koju koru.

Upravo zbog takvih među vama donosimo vam recept za jednu posebnu krempitu. Talijansku. Talijanska krempita ima još jedan dodatni sloj lisnatog tijesta, u nekim verzijama čak i dva. Sve skupa pomalo podsjeća na čuveni francuski millefeuille, ali je pojednostavljeno i ležerno, baš kako Talijani vole.

Isprobajte ovaj recept, sigurno će vam se svidjeti.

Talijanska krempita

Sastojci:

1 pakiranje lisnatog tijesta
1 l mlijeka
500 ml slatkog vrhnja
200 g šećera
10 g gustina
5 žumanjaka
1 vrećica želatine
1 vanilin šećer

Priprema:

Tijesto razvaljajte, podijelite svaku koru na dva dijela, nabockajte ih i ispecite.

Dok se kore peku skuhajte kremu. Žumanjke izmiksajte sa šećerom, vanilin šećerom gustinom i malo mlijeka, a ostatak mlijeka zakuhajte. 

Čim zakuha, maknite ga s vatre pa mu dodajte smjesu žumanjaka i gustina te kuhajte dok se ne zgusne.

Maknite s vatre i dok se hladi pomiješajte želatinu s vodom prema uputama na pakiranju pa je dodajte u još toplu kremu.

Kad se krema ohladi, istucite slatko vrhnje u šlag pa ga dodajte kremi i dobro promiješajte. 

Na prvu koru namažite kremu, poklopite je drugom i ponavljajte dok sve ne potrošite (završite 4. korom) Ostavite da se stisne u hladnjaku pa pospite šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. studeni 2024 12:50