Obožavate svježe pečene kiflice, ali niste ekspert za dizana tijesta? Nema problema, imamo recept za koji vam neće trebati kvasac. Možete zaboraviti na premjesivanje i višesatno dizanje tijesta jer će kvasac savršeno zamijeniti prašak za pecivo.
Zahvaljujući kremastom svježem siru i maslinovu ulju, kiflice će biti savršeno meke danima. Ne bojte se kako će vam ispasti. Koliko god vam se učinile neurednima prije stavljanja u pećnicu, budite sigurni da će iz nje izaći kao prekrasni kiflići.
Brze kiflice s praškom za pecivo
Sastojci:
500 g glatkog brašna
250 g svježeg sira (kremastijeg)
2 jaja
100 ml maslinova ulja
100 ml mlijeka
prašak za pecivo
žličica soli
sjemenke sezama, maka ili suncokreta
Priprema:
U dublju zdjelu prosijte brašno s praškom za pecivo, dodajte sol, izmiješajte i dodajte svježi sir. Sve dobro izmiješajte.
U manju zdjelicu odvojite bjelanjke (žumanjke ostavite za premazivanje), istucite ih vilicom pa dodajte mlijeko i maslinovo ulje. Dobro izmiješajte. U zdjelu s brašnom i sirom dodajte tu smjesu pa rukama zamijesite glatko, mekano tijesto. Ako se tijesto lijepi, dodajte još malo brašna.
Tijesto razvaljajte u dva kruga promjera 35-40 cm pa svakog od njih izrežite na 16 komada/trokuta. Svaki trokut zarolajte od šireg dijela prema užem (možete ih i puniti) i složite na pleh prekriven papirom za pečenje. Premažite žumanjcima koje ste izmiješali s dvije žlice mlijeka. Pospite sezamom, makom ili suncokretovim sjemenkama.
Ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite 25-30 minuta.
Pečene kiflice izvadite iz pećnice i prekrijte krpom, a kad se ohlade, prebacite ih u vrećicu i zavežite. Na taj će način dulje ostati meke i svježe.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....