StoryEditorOCM
Slanoodlična metoda

Sporo pečeni buncek vrijedan svake minute čekanja: mekši od ovakvog još iste probali, a tajna uspjeha je - kiseli kupus

Piše T.S.M.
13. siječnja 2024. - 10:15

Brrr, hladno je, a to znači da je vrijeme za spizu u rangu suhih rebara, kaštradine, pečenice i kračice. Postoji li neki dalmatinski izraz za kračicu? Dok ga ne doznamo, koristit ćemo riječ buncek, no ono što je važnije od terminologije su recepti. Nema tako dugo preporučili smo vam jedan dobar recept za pečeni buncek, a danas nudimo novi, koji bi mogao biti još bolji.

U ovom slučaju buncek se zamota u listove kiselog kupusa, poput ogromne sarme, a zatim se dugo peče, dok se ne počne raspadati od mekoće.

Polako pečeni buncek

Sastojci:

1,5 kg bunceka
300 g slanine
200 g svinjske masti
2 luka
2 mrkve
1 glavica kiselog kupusa
1 češnjaka
lovorov list
crvena paprika (ljuta i slatka)
papar u zrnu

Priprema:

Luk i češnjak sitno narežite. Odvojite četiri (ili više po potrebi) velika lista kupusa pa ih spojite u jedan.

Na te listove stavite dio nasjeckanog luka i češnjaka, dodajte začine i na to buncek pa sve zamotajte kao sarmu.

Na dno veće posude stavite mast, na to stavite zamotani buncek, okolo ugurajte ostatak kupusa, nasjeckanu mrkvu te ostatak češnjaka i luka. Dodajte slaninu narezanu na komade pa dolijte vode koliko treba da može komotno ključati, ali da ne kipi pa sve ubacite u pećnicu i pecite dok se meso ne počne raspadati od mekoće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2024 07:55