StoryEditorOCM
Slanodoza nostalgije

Slani trokuti dobri kao nekad: omiljena marenda s velikog odmora priprema se lako, imamo trik koji jamči najbolji nadjev

Piše Spiza SD
10. listopada 2023. - 18:40

Na školskim odmorima nekoć smo svi trčali po marendu - jedni po krafne, drugi po slane trokute. Krafne su još uvijek jako popularne, štoviše čini nam se da im popularnost samo raste, no tko se sjeća slanih trokuta? Možda će im se popularnost barem malo vratiti počnemo li ih peći kod kuće, kao i krafne.

Nudimo vam odličan recept, izvediv s lisnatim tijestom ili s korama za pite pa birajte što vam je draže. Prenosimo vam varijantu s korama za pitu, jer je nešto zdravija od one s lisnatim tijestom, premda je postupak s lisnatim nešto jednostavniji.

 U svakom slučaju je ključno pridržavati se naputka za nadjev jer sadrži trik s jajem zahaljujući kojem će punjenje od sira biti baš savršeno. Za još bolji rezultat obavezno kombinirajte neku vrstu mladog ili svježeg sira sa sirom poput fete - nećete se razočarati!

Slani trokuti

Sastojci:

500 g kora srednje debljine
400 g svježeg sira 
200 g feta sira
50 ml ulja
5 jaja
1 čajna žličica soli

Dodatno:

150 ml mineralne vode
100 ml ulja

Priprema:

Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg pa mu dodajte žumanjke, obje vrste sira, sol i ulje.

Kore prerežite po dužini – uzmite jednu koru, pošpricajte je mješavinom 100 ml ulja i 150 ml mineralne vode pa preklopite po dužini.

Na dno kore stavite punu žlicu nadjeva od sira i lagano rasporedite prema gore.

Zatim uzmite donji kraj kore i preklopite je ukoso, tako da bude u obliku trokuta i nastavite presavijati dok ne dođete do vrha kore.

Preklopljeni trokut stavite na pleh obložen papirom za pečenje.

Ponovite postupak s preostalim sastojcima pa trokute pecite  u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva Celzija oko 20 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 15:07