StoryEditorOCM
Slanobrzo i odlično

Ručak za prste polizat, a gotov za 20 minuta: palenta se baš ljubi s ovim raguom, znate li što mu je glavni sastojak?

Piše T. S. M.
24. rujna 2024. - 15:36

Pripremiti brzo gotov, a ukusan ručak za mnoge je izazov koji nikako ne uspijevaju savladati, no možda bi se takvi trebali zapitati ne nedostaje li im zapravo samo malo inspiracije. I tu uskačemo mi. Nudimo vam ideju i recept za brzinski ručak, a riječ je o raguu od gljiva s palentom, omiljenom jelu sa sjevera Italije koje, sigurni smo, neće biti mrsko ni nama na ovoj obali Jadrana.

Bilo okja vrsta gljiva će vam odgovarati za pripremu ovog jela, ali ako je moguće odaberite smeđe šampinjone jer su aromatičniji od običnih,  dok će posebno dobar okus jelu dati dodatak suhih vrganja. Namočite ih kratko u vodi, a vodu potom iskoristite za podlijevanje ragua i kuhanje palente. Što se pak nje tiče, bit će vrlo kremasta i ukusna ako vodi za kuhanje dodate mlijeko te joj, čim je maknete s vatre, dodate maslac i parmezan.

Ragu od gljiva s kremastom palentom

Sastojci:

500 g gljiva
25 g maslaca
150 ml crnog vina
125 ml povrtne juhe ili tople vode
2 češnja češnjaka
4-5 tankih feta pancete
​1 ljutika
sol, papar

Za palentu

500 ml mlijeka
500 ml vode
250 g kukuruzne krupice
75 g parmezana 
50 g maslaca
sol

Priprema:

Na otopljeni maslac dodajte usitnjenu ljutiku i pancetu narezanu na trakice pa ih pirjajte dok ljutika ne omekša. Zatim dodajte usitnjeni češnjak i majčinu dušicu, kuhajte još oko minutu, zatim pojačajte vatru i dodajte vrganje. Kratko propirjajte pa dodajte narezane svježe gljive i pirjajte ih na jakoj vatri oko pet minuta. Zalijte ih vinom, pustite da alkohol ispari pa ulijte temeljac i sačuvanu tekućinu od gljiva te kuhajte 15-ak minuta dok se ne zgusne.

Dok se ragu kuha, zakuhajte mlijeko s vodom, dodajte sol i po želji papar. Ravnomjerno uspite krupicu i kuhajte uz miješanje dok se ne zgusne. Zatim dodajte maslac i naribani parmezan te promiješajte.

Dok je još vruća, palentu rasporedite na tanjure, u sredini svake hrpice napravite udubljenje pa u njih dodajte gljive i poslužite. Alternativno, palentu izvadite na veliki tanjur u obliku hrpe, u sredini napravite udubljenje i ispunite ga raguom od gljiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2024 15:39