Piletina se jede u svim krajevima svijeta i dio je mnogih nacionalnih kuhinja, a mnoge od njih imaju svoje recepte za pohanu piletinu. Sasvim je jasno i zašto je tako - lako ju je pripremiti i jako je ukusna.
Jedan način pripreme pohane piletine uđživa veliku popularnost i po nogima je jedan od najboljih: pržena piletina na fjorentinski odnosno pollo fritto alla fiorentina.
Riječ je o tradicionalnom jelu porijeklom iz Firence koje se priprema od, naravno, piletine, ali i sastojaka koje druge inačice pohane piletine ne uključuju: maslinovog ulja, limunovog soka, češnjaka, peršina, ružmarina, lovora i bijelog papra.
Komadi piletine se mariniraju u mješavini ulja, soka od limuna, peršina, ružmarina, lovora, češnjaka, soli i bijelog papra, a upravo je u tom postupku prethodnog mariniranja tajna osobito finog okusa i mekoće mesa.
Nakon što je spomenuta kombinacija sastojaka učinila svoje, komadi mesa se ocijede, po potrebi se još i malo obrišu, pa se zatim umaču u smjesu od brašna i jaja te se prže na vrelom ulju dok ne porumene.
Prije posluživanja, jelo se ukrasi kriškama limuna i grančicama peršina.