Tradicionalni mađarski gulaš na glasu je kao najbolji, a puno obožavatelja ima i irski gulaš. S druge strane, brojne obožavatelje ima francuski beuf bourguignon, baš kao i turski Hünkar beğendi ili pak izrazito ljuti indonezijski rendag.
Međutim, mnogi tvrde da se najbolji gulaš priprema u našem susjedstvu, preciznije u Vojvodini. Vojvođanski gulaš priprema se jednostavnije od gore spomenutih jela, no za njima nimalo ne zaostaje. Čak štoviše, tvrde upućeni.
Tajna osobito privlačnog okusa ovog jela je u obilatoj količini slanine, ujedno prvog sastojka koji se stavlja u lonac. Tek kad slanina pusti svoju masnoću, treba dodati luk i dugo ga pirjati.
Kao začin koriste se slatka i ljuta crvena paprika, a koje ćete staviti više odredite savi, ovisno o tome koju količinu ljutine volite osjetiti. Oni koji vole ovo jelo obično stave malo više ljute.
Vojvođanski gulaš
Sastojci
1 kg junetine
200 g slanine
200 g luka
200 ml bijelog vina
200 ml goveđe juhe
100 ml umak od rajčice
1 žličica slatke mljevene paprike
1 žličica ljute mljevene paprike
4 režnja češnjaka
sol, papar
Priprema:
Meso narežite na kocke i začinite solju, paprom i mljevenom paprikom. Slaninu narežite na kockice.
Luk narežite na listiće, a češnjak sitno nasjeckajte.
U lonac stavite slaninu, kad pusti masnoću dodajte luk i pirjajte ga dugo na umjerenoj vatri sve dok ne uhvati lijepu zlatnožutu boju.
Dodajte meso i pirjajte ga uz miješanje dok ne uhvati boju sa svih strana.
Ubacite češnjak, pirjajte ga dok ne zamiriše, a zatim dodajte umak od rajčice. Pirjajte par minuta pa zalijte vinom. Dodajte juhu, promiješajte i poklopite pa kuhajte na laganoj vatri dok meso ne omekša, a po potrebi dolijte još vode ili juhe.
Kad je meso mekano kušajte treba li dodati još začina pa poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....