Iako nekima ručkovima za pola sata ne zvuče obećavajuće, vjerujte nam, postoje odlični recepti čija priprema nije zahtjevna i u 30 minuta napravit ćete ukusan ručak u kojemu ćete guštati. Jedan takav je piletina u kremastom umaku aromatiziranom jedinstvenim okusima kopra i kapara te sokom limuna. Umak će upotpuniti meso, a aroma limuna istaknut će prirodni okusa kopra i kapara u jelu.
Ako do sad niste naišli na recepte s koprom, on je jednogodišnja biljka koja se često koristi u europskim kuhinjama, a nekad davno koristili su ga i stari Grci i Rimljani. Sam po sebi kopar ima slatkast i pomalo gorak okusa, a uz malo šećera balansira se gorčina i u kombinaciji s ostalim začinima dobiva punoća okusa. Svježi kopar možete čuvati u malo vode da ne uvene i tako ga koristiti duže vrijeme. Kao takav najviše je dostupan ljeti, a suhi možete pronaći u trgovinama tijekom cijele godine.
Kapari će u kombinaciji s koprom pružiti odličan okus i biti ukusan dodatak jelu. Ako volite piletinu i često je pripremate kod kuće isprobajte nešto novo i pripremite ovaj brz i fin recept.
Pileća prsa u umaku od kopra i kapara
Sastojci:
800 g pilećih prsa
2 žlice limunovog soka
pola žličice papra
žličica soli
žličica kopra
žličica češnjaka u prahu
2 žlice maslaca
3 žlice maslaca slanog
200 g vrhnja za kuhanje
2 žlice kapara
Priprema:
Prelijte piletinu sokom od limuna, dodajte sol, papar, češnjak u prahu i kopar. U tavi otopite maslac pa ispecite piletinu. Pripazite da je tava na srednje jakoj vatri i često okrećite piletinu - dok ne dobije smeđu boju, otprilike 5 minuta. Kad je piletina gotova smanjite jačinu vatre i pecite još 5-7 minua dok meso ne bude potpuno gotovo.
Piletinu premjestite na tanjur i pokrijte folijom ili poklopcem kako bi ostala topla. U istu tavu u kojoj ste pekli piletinu ulijte vrhnje za kuhanje i uz stalno miješanje kuhajte oko 3 minute. Kad je vrhnje lagano zakuhalo umiješajte kapare i prokuhajte još 1-2 minute. Umak prelijte preko pilećih prsa i servirajte.