StoryEditorOCM
Slanogotovo za 15 minuta

Najsočniji omlet uopće se ne prži, a pun je zdravih sastojaka. Uživajte u njemu za doručak, ostatak ponesite za marendu

Piše T. S. M.
8. veljače 2024. - 07:05

Stručnjaci za zdravu prehranu kažu da su jaja jedan od najboljih izbora za doručak, a sigurni smo da ne bi imali ništa protiv ideje da se tim jajima dodaju još i špinat, rajčice, luk i feta sir. Sve sami zdravi sastojci, puni nutrijenata, a oskudni kalorijama. Dobro, osim feta sira, ali ni on nije loš, zapravo puno je bolji izbor od većine sireva koje inače jedemo.

A što napraviti s ovom kombinacijom sastojaka nego jednu lijepu, zdravu i ukusnu fritatu. To bi bilo nešto nali na omlet, samo malo više fensi. Osim toga, barem po ovom receptu, priprema se u pećnici, zbog čega se jaja baš lijepo napuhnu i budu prozračnija.

Samo vam se čini da zvuči komplicirano, imamo jednostavan recept, uspjeh je zajamčen, a isto tako i uživanje. Količina je pozamašna, ali višak možete ponijeti za marendu, bilo da ga stavite u sendvič, umetnete u tortilju ili narežete na komadiće i ubacite u neku posudicu koja se da dobro zatvoriti.

Fritata sa špinatom i feta sirom

Sastojci:

350 g špinata
75 g feta sira
25 g ljubičastog luka
6 jaja
50 ml mlijeka
2 pera mladog luka 
2 češnja češnjaka 
malo rukole
nekoliko cherry rajčica
nasjeckani peršin
1 žlica soka od limuna
1 žlica maslinovog ulja
sol, papar

Priprema

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.

Razbijte jaja, dodajte im mlijeko, sol i papar, dobro sve izmiješajte pa stavite sa strane dok ne pripremite nadjev.  

Zagrijte ulje u neprijanjajućoj tavi, dodajte nasjeckani mladi luk i pirjajte minutu-dvije dok ne omekša. Dodajte češnjak i pirjajte 30 sekundi. Dodajte mladi špinat i kuhajte dok ne uvene pa ga pospite feta sirom.

Ulijte jaja. Koristeći lopaticu, nježno promiješajte i stružite dno tave dok se smjesa malo ne stisne, ali su jaja još tekuća, oko 30-45 sekundi. Zagladite vrh pa prebacite jaja u pećnicu i pecite dok rubovi ne porumene, oko 8-9 minuta.

U međuvremenu pomiješajte rajčice, nasjekani luk, limunov sok, maslinovo ulje, peršin, sol i papar.

Kad je fritaja u potpunosti pečena, pažljivo lopaticom odvojite rubove i prebacite je na dasku za rezanje. Pustite da se ohladi 5 minuta pa prekrijte smjesom od luka i rajčice, narežite i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2024 23:23