StoryEditorOCM
SlanoNAJBOLJA MARENDA

Mekane pogačice iz tave bolje su čak i od uštipaka! Gotove su za 20 minuta, ne upiju ulje, a tajna je u ovom sastojku

Piše T. S. M.
24. svibnja 2024. - 11:26

Svježim, vrućim pogačicama, pecipalama i uštipcima zaista je teško odoljeti. Čak i ako nam negdje u savjesti kljuca dosadni glasić upozoravajući nas da takva hrana deblja i da nije baš zdrava, pravit ćemo se da ga ne čujemo i mašit ćemo se još jedan komad.

Ali postoji način za umiriti savjest, a ne odreći se uživanja, jer gotovo se svaki recept može malo preinačiti da bi bio prihvatljiviji. Takav je recept za pogačice iz tave koje su sasvim nalik uštipcima, osim što su još mekše i ne postaju žilave kad se ohlade, a ne prže se u dubokom ulju.

Ove nevjerojatno mekane i fine pogačice napravit ćete još brže, jer u njih ide instant kvasac, a na njihovu pripremu potrošit ćete tek žlicu-dvije ulja. Osim sa standardnim brašnom i mlijekom mogu se napraviti i sa zamjenskim inačicama - pirovo ili zobeno brašno te nezaslađeno biljno mlijeko manje izraženog okusa dobre su opcije.

Tajni sastojak zbog kojeg je tijesto jako mekano je krumpir. Kuhani. Pripazite samo da ga skuhate u kori i da ga nakon što je skuhan i oguljen pustite da se malo ohladi, kako bi isparilo što više pare. Ovo je bitno kako tijesto ne bi zahtijevalo previše brašna, koje ga može učiniti žilavim.

Pogačice iz tave

Sastojci:

350 g brašna
200 g kuhanog krumpira
120 ml mlijeka
1 instant kvasca
1 žlica ulja
1 žličica šećera
1/4 žličice soli

Priprema:

Skuhajte krumpir u kori, ogulite ga i ostavite da se hladi u cjedilu kako bi iz njega izašlo što više pare.

Krumpir potom zgnjeečite gnječilicom, dodajte mu mlijeko pa promiješajte te u smjesu prosijte brašno s instant kvascem. Na kraju dodajte šećer i sol.

Mijesite rukama dok ne dobijete mekano tijesto pa ga pustite da odstoji 15-ak minuta, da se malo digne.

Tijesto zatim podijelite na nekoliko djelova (ovisno o tome koliko želite da pogačice budu velike) pa svaki tanko razvaljajte i pecite na tavi poškropljenoj uljem po pet minuta sa svake strane.

Odlične su sa slanim namazima poput krem sira i humusa ili pokapane maslinovim uljem u koje ste umiješali usitnjeni češnjak i peršin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 04:24