Ne morate čekati rujan za napraviti ukiseljene paprike - upravo su sad na vrhuncu sezone i najbolje za konzumaciju ili preradu. Naletite li na paprike po dobroj cijeni, ne mislite se, kupite koji kilogram viška i napravite ih po mađarskom receptu koji će vam uvelike olakšati posao.
Prema ovom receptu apprike ne trebate peći ni guliti, ali ipak ih nećete kiseliti sirove: kad se rade po ovoj recepturi treba ih očistiti, kratko ispržiti i zatim konzervirati u octu. Želite li pravi mađarski štih, dodat ćete im i koji komadić ljute paprike ili malo sušenog čilija.
Mađarske kisele paprike
Sastojci:
3 kg paprika
100 g soli
50 g šećera
2 l vode
1 l bijelog octa
1 žlica šećera
1 glavica češnjaka
1/2 vezice peršina
malo ljute paprike
malo ulja
Priprema:
Paprike operite, prerežite svaku na pola pa ih očistite od sjemenki i peteljke pa ih prepržite na zagrijanom ulju radeći u serijama.
Paprike posložite u stklenke, naizmjenično sa grubo usitnjenim češnjakom i peršinom. Po želji dodajte malo ljute paprike ili čilija u pahuljicama. Na kraju ih zalijte uljem u kojem su se pržile. Ostavite ih da stoje nekoliko sati, može i preko noći, kaok bi bolje upile okuse začina.
Kad ste spremni za nastavak, zakuhajte vodu, ocat, šećer i sol. Smanjite vatru i ostavite da se lagano kuha nekih 5-6 minuta. Maknite s vatre, malo ohladite pa zalijte paprike. Poklopite, okrenite naopako, a kad se ohlade pohranite ih u standardnom položaju na prohladno i tamno mjesto.
Mogu se jesti već kroz 2-3 dana.