Pečeni krumpir prilog je koji svi vole, no to ne znači da ga se ne može učiniti još boljim. Ako ga ispečete na poseban način bit će bolji no ikad, a sve što vam treba da biste to postigli je posebna tehnika, koju je zapravo vrlo lako sprovesti u djelo, te još par dodataka za poseban okus.
Ovaj se krumpir najprije peče pod folijom, kako bi omekšao i postao sočan, a zatim se peče bez folije, kako bi postao hrskav. Jako je važno krumpir tanko narezati, kako koji komadić ne bi ostao sirov, jer u ovom receptu nema prethodnog kuhanja krumpira.
Ono što je važno za okus su vrhnje, sir i češnjak, pri čemu vrhnje može biti ono za šlag ili kiselo, ali najbolje bi bilo da je creme fraiche. U nedostatku će vam poslužiti i krem sir pomiješan s mlijekom. Sir kojeg ćete naribati i dodati neka bude pikantan: cheddar, parmezan, dziugas...
Također možete dodati i malo muškatnog oraščića ako želite, kao i malo svježeg začinskog bilja poput vlasca, ružmarina i timijana.
Kremasti pečeni krumpir
Sastojci:
3 krumpira
200 ml vrhnja
2 češnja češnjaka
50 g sira
1 žlica sjeckanog začinskog bilja po želji
prstohvat muškatnog oraščića
sol, papar
Priprema:
Krumpir i češnjak ogulite i narežite na tanke kolutiće.
Rasporedite krumpir i češnjak u posudu za pečenje. Pospite solju, paprom i začinima te na kraju po svemu nakapajte vrhnje. Pokrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva dok krumpir ne omekša (oko 25 minuta).
Skinite aluminijsku foliju s krumpira pa ga pospite sirom.
Pecite još 5-6 minuta na 200 stupnjeva da lijepo porumeni i postane hrskavo.