Ako vam se jede nešto kremasto, bogato i raskošno a niste baš raspoloženi za dugotrajno miksanje, kuhanje i rastezanje tijesta, spasit će vas recept koji smo dobili od prave meštrovice za slatko. Riječ je o kremastoj torti od sira, bogatoj i raskošnoj baš kako smo vam obećali, a ono po čemu je bolja od svih sličnih slastica je - doza slatke nostalgije.
Recept za tortu Twix cheesecake, kako joj ime da naslutiti, nadahnut je omiljenom slasticom iz djetinjstva - čokoladnim prutićima Twix.
Kako nam je priznala Maja Gojić, na čijem smo Instagramu Mirisi iz Majine kuhinje pronašli recept i video, zaintrigirala ju je ova torta koju je vidjela na društvenim mrežama, ali joj je neko vrijeme bila na čekanju, dok nije odlučila kako će modificirati recept.
U njenoj verziji nema šećera u kremi, jer izvorna je vertija po Majinom sudu bila preslatka, no svima koji vole malo slađe deserte poručila je da, ako žele, mogu dodati 70 grama spomenutog zaslađivača. Maja napominje i da je ovaj recept predviđen za kalup promjera 20 centimetara. Prenosimo vam recept, a u nastavku je i video.
Twix cheesecake
Sastojci:
Podloga:
300 g keksa
115 g maslaca
Krema:
500 g mascarponea
150 ml slatkog vrhnja
2 jaja
Karamel:
175 g šećera
75 g malsaca
prstohvat soli
120 ml slatkog vrhnja
Glazura:
100 g čokolade
20 g ulja
Priprema:
Keks i istopljeni maslac pomješajte i utisnite u kalup pa spremite u hladnjak dok ne napravite kremu.
Sir, jaja i vrhnje pomiješajte ručno dok ne dobijete kremastu strukturu bez grudica. Izlijete na keks, stavite kalup u pećnicu, ispod njega stavite posudu s vodom pa pecite tortu na 130° 1,5 sat (meni je ovo bilo predugo pa sam pekla na 160° sat vremena).
Kada je kolač gotov ostavite ga da se potpuno ohladi pa ga prebacite u hladnjak na par sati.
Za karamel otopite šećer u tavi, kad dobije smeđu boju dodajte maslac, a nakon toga dodajte vruće vrhnje i kuhajte 3-4 minute. Izlijete na bijelu kremu i ostavite u hladnjaku oko 1 sat.
Nakon toga istopite čokoladu sa uljem i prelijete preko ovog sloja. Opet ostavite oko sat vremena u hladnjaku da se stisne. Želite li da karamel bude tekući prilikom posluživanja, ostavite tortu pola sata na sobnoj temperaturi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....