StoryEditorOCM
Slanoodličan spoj

Grah po receptu holivudske zvijezde nema ni grama suhog mesa, a svi ga hvale. Dodaje mu i verduru omiljenu u Dalmaciji

Piše T. S. M.
25. studenog 2024. - 12:10

Pad temperature vratio nam je želju za jelima sarmi i jote, a ne bismo se bunili ni protiv dobro skuhanog fažola. No, takva spiza, koliko god nam bila draga i koliko se god mi tješili da je zdrava, ipak može biti problematična. Svo to suho meso, unatoč neodoljivom mirisu, za neke može biti malo nezgodno. Em slano, em žestoko, em masno... ma, bolje ne nabrajati.

Srećom, postoje recepti za dobra zimska jela u koijma nema ni s od suhog mesa. Jedan je trenutno veliki hit, a pripisuje se, nećete vjerovati, jednoj holivudskoj zvijezdi. Omiljeni glumac Stanley Tucci u posljednje se vrijeme pokazao kao gurman istančanog okusa, ali i kao vrstan kuhar. Njegov recept za grah s umakom od rajčice i raštikom sve je oduševio, društvene mreže pune su pohvala, neki pišu da ga rade već treći put zaredom...

Pa je red da ga i mi probamo, zar ne?

image
Shutterstock

Možda će vam se ovaj recept učiniti pomalo poznatim, a razlog leži u tome što je nadahnut jednim talijanskim specijalitetom - ribollitom. Pisali smo vam već o njoj, kombinira grah, rajčice i raštiku ili verzot, odnosno povrće u Italiji poznato kao cavolo nero, a to bi bilo nešto između gore spomenutih vrsta. Izvorno se poslužuje uz prepečeni kruh, a sladokusac Stanley odlučio je kruh zamijeniti špagetima. I ideja mu uopće nije loša...

Tuccijev grah s raštikom

Sastojci:

720 g ocijeđenog graha iz konzerve (3 konzerve od 400 g)
720 ml pileće juhe
480 ml umaka marinara (ili domaće šalše od poma)
450 g špageta
2 režnja češnjaka
1 luk
½ vezice raštike, bez stabljika (sačuvajte ih za neko drugo jelo) 
Parmigiano-Reggiano ili Pecorino
maslinovo ulje
sol, papar

Priprema:

Na maslinovom ulju pirjajte tanko nasjeckan luk dok ne omekša, dodajte mu češnjak i pirjajte još kratko, dodajte grah, temeljac i marinara umak pa pustite da se kuhaju na laganoj vatri.

Za to vrijeme u loncu slane uzavrele vode skuhajte raštiku narezanu na trakice. Kad je napola skuhan, procijedite ga i dodajte u grah pa kuhajte još 10-ak minuta.

Skuhajte tjesteninu prema uputama i sačuvajte oko 200 ml vode od kuhanja.

Otprilike pola smjese s grahom usitnite štapnim mikserom.

Naribajte sir.

U zdjelu za posluživanje stavite špagete, dio skuhanog graha s raštikom, dio usitnjenog graha, malo maslinovog ulja i po potrebi malo vode od kuhanja tjestenine. Podijelite u tanjure i svaki pospite ribanim sirom i svježe mljevenim paprom.

Ostatak jela čuvajte u hladnjaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2024 12:10