StoryEditorOCM
Slanotop grickalica

Fritule s tikvicama mekane su i sočne kao niti jedne druge, a tajna je u ovom sastojku. Ispecite ih i ponesite na plažu!

Piše T. S. M.
18. srpnja 2024. - 16:04

Na plaži neki najviše vole mazati paštetu na kruh pa to pogurati blago posoljenom rajčicom, dok su drugi više za kekse, smokije i krafne. One ćemo prve pustiti na miru neka guštaju, ali ovoj drugoj grupi preporučit ćemo nešto puno bolje: domaće fritule i to slane. S tikvicama i sirom.

Ovi ih dodaci čine boljim na više načina: povećavaju količinu vlakana i proteina, zbog čega bolje čuvaju sitost, a ujedno im poboljšava teksturu i čini ih sočnijima i mekšima.

Ispecite ih, ponesite na plažu i počnite grickati, svi će vas moliti za komadić i recept.

Treba li vam još ideja za plažne grickalice, bacite oko na ovaj članak.

Slane fritule s tikvicama

Sastojci:

300 g brašna
200 g tikvica
200 g svježeg sira
1 žlica rakije
1/2 žličice soli
2 jaja
1 čašica jogurta
1 prašak za pecivo
prstohvat šećera
ulje za prženje

Priprema:

Tikvice naribajte i posolite pa ih ostavite da puste vodu. Dobro ih ocijedite, tekućinu sačuvajte.

Pomiješajte svježi sir, jogurt, jaja, sol, šećer i rakiju. Kad smjesa postane jednolična, prosijte u nju brašno s praškom za pecivo, promiješajte da se ujednači pa dodajte tikvice. Ako je previše gusto, tijestu dodajte vodu koju su tikvice pustile, a ako je rijetko, dodajte još malo brašna.

Zagrijte ulje za prženje pa uz pomoć žlice vadite malo po malo smjese i pržite okruglaste fritule uz povremeno okretanje. Kad uhvate lijepu boju izvadite ih iz ulja i ostavite da se ocijede na kuhinjskom papiru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 12:16