Semifreddo mnogi vole još i više nego sladoled i uopće nije za čuditi im se. Desert negdje na po‘ puta između fine kreme i "slajića" tako se lijepo topi u ustima i oduševljava bogatim okusom. Ima još jedan veliki bonus - za njegovu pripremu ne treba vam aparat za sladoled niti previše strpljenja, jer kako se ne treba zamrznuti u potpunosti, puno je prije gotov nego sladoled.
Evo vam jedan dobar recept za čokoladni semifreddo s pistacijama koje je u zadnje vrijeme gotovo nemoguće izbjeći, voljeli ih ili ne. Ako vam baš nikako nisu po guštu, zamijenite ih lješnjacima.
Domaći semifreddo
Sastojci:
200 ml slatkog vrhnja
200 g mascarponea
150 g šećera
100 g tamne čokolade (70%)
50 g pistacija
4 jaja
2 žlice kakaa
prstohvat soli
Priprema:
Obložite 1,5-litreni kalup za kruh dvostrukim slojem prozirne folije, pustite da visi na rubovima.
Otopite čokoladu na pari pa joj dodajte žumanjke i mascarpone te dobro promiješajte.
Bjelanjke istucite s prstohvatom soli u čvrsti snijeg, a zatim u posebnoj posudi umutite vrhnje sa šećerom.
Vrhnje pomiješajte sa smjesom od čokolade i mascarponea, zatim špatulom umiješajte snijeg od bjelanjaka, radeći pokrete izvana prema unutra i odozdo prema gore, kako bi u smjesi ostalo što više zraka.
Na dno kalupa uspite sjeckane pistacije pa po njima prelijte smjesu za semifreddo pa zamrznite 3-4 sata, ali može i dulje, preko noći. Prije posluživanja prebacite ga u hladanjk na sat-dva kako bi se mogao rezati. Izvadite ga iz kalupa i poslužite.