Uvijek je dobro imati glavicu kupusa pri ruci, jer ako shvatite da nemate ništa zgodno za na salatu, lako ćete ga naribati i začiniti. Jednako tako, glavica kupusa spasit će vas kad u zadnji čas zaključite da nemate dovoljno krumpira ili riže za prilog - samo ćete ga lijepo propirjati i uživati u svima dragom dinstanom kupusu.
A znate li kako omiljeni dinstani kupus učiniti još boljim?
Trebat će vam jedan sastojak. Koristit ćete ga umjesto ulja. Riječ je o maslacu.
Zašto? Jer će za vrijeme pirjanja poprimiti predivan karamelizirani okus - to je razlog zašto svi vole smeđi maslac - a taj će okus prijeći i na kupus, koji već sam po sebi za vrijeme dinstanja razvija sličan primamljiv okus.
Eto kako ćete jednim potezom postići malu, ali bitnu promjenu.
Dinstani kupus
Sastojci:
1 manja glavica bijelog kupusa
2 žlice maslaca
sol, papar
Priprema:
Kupus prerežite na pola pa ga tanko narežite na trakice.
Rastopite maslac u loncu s debelim dnom, a kad se počne pjeniti dodajte mu kupus, sol i papar. Pirjajte 10 do 15 minuta uz povremeno miješanje, odnosno dok kupus ne omekša i ne počne hvatati lijepu boju.
Provjerite okuse, po želji dodajte malo sjeckanog peršina, ali nije nužno. Poslužite toplo ili hladno.