StoryEditorOCM
Slanoobavezno isprobajte

Dalmatinka ‘rastura‘ u pravljenju kolača koji voli cijeli Balkan: pogledajte kako radi slatki klasik, recept joj je top

Piše Spiza SD
7. studenog 2023. - 14:55

Davno prije nego što su sladokusce na našim prostorima osvojili Rafaelo, Ferero Rocher i Kinder Bueno, svi su uživali u Griottama, Bajaderama i Ledenim kockama. Griotte baš i nisu bile zgodne za izradu u kućnoj izvedbi, no zato su svi leva-leva pravili domaće bajadere i ledene kocke. Vjerujemo da već dobro znate kako napraviti ove prve, no znate li napraviti stvarno dobre ledene kocke? Pronašli smo tko zna.

TikTokerica Miranda Vlahović podijelila je video u kojem otkriva kako priprema ovu omiljenju slasticu i pokazala da zaista zna što radi. Rado bismo zagrizli u barem jednu od njenih sočnih kocaka prekrivenih slasnom kremom i prelivenih čokoladnom glazurom. S obzirom da je podijelila i recept, to bi se vrlo uskoro moglo ostvariti...

Ledene kocke

Sastojci:

Biskvit:

4 jaja
100 g šećera
80 g glatkog brašna
25 g kakaa
5 g praška za pecivo

Krema:

1 l mlijeka
80 g gustina
80 g glatkog brašna
200 g šećera
250 g maslaca

Čokoladna glazura:

200 g čokolade
6 žlica ulja

Priprema:

Za biskvit odvojite bjelanjke i žumanjke pa od bjelanjaka napravite snijeg. Dodajte šećer i dobro izmiješajte pa dodajte jedan po jedan žumanjak miksajući nakon svakog dodavanja. Smjesi dodajte brašno s praškom za pecivo i kakao pa špatulom lagano sjedinite. Smjesu prebacite u posudu za pečenje premazanu uljem, poravnajte i pecite 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva Celzija.

Za kremu pomiješajte sve suhe sastojke, dodajte im nekoliko žlica mlijeka i dobro izmiješajte. Ostatak mlijeka zakuhajte do vrenja, maknite s vatre pa mu dodajte smjesu s brašnom i šećerom. Nastavite kuhati dok se ne zgusne. Na kraju dodajte maslac i izmiksajte.

Pečeni biskvit zalijte sirupom koji ste skuhali od 250 ml vode i 100 g šećera, a kad se sirup upije nanesite kremu i dobro je poravnajte pa sve prekrijte čokoladnom glazurom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 01:19