Volite li cvjetaču? Kad nekome postavite ovo pitanje, nikad niste načisto što ćete dobiti kao odgovor. Neki će vam reći da je vole, neki neće kriti da je mrze, a ima i onih koji ni sami ne znaju što bi vam rekli jer im je pomalo bezveze, ali je jedu jer znaju da je zdrava. Postavite li, pak, isto pitanje o krumpirima, mrkvi ili grašku, možete biti poprilično sigurni da ćete dobiti potvrdan odgovor, dok će negativan biti iznenađenje.
Želite li nekoga iz mrzitelja cvjetače pretvoriti u njenog obožavatelja, neće vam puno koristiti uvjeravanje kako je riječ o vrlo zdravom povrću punom vitamina C i K, kao i minerala te antioksidansa - bolje vam je pronaći dobar recept za njeuinu pripremu. Nudimo vam jedan jako dobar, kao stvoren za uvjeriti nekoga da i cvjetača može biti namirnica koju jedva čekamo vidjeti na tanjuru.
Tajna je u pravoj kombinaciji sastojaka, ali i u načinu pripreme. Cvjetača, poput većine povrća koje sadrži nešto škroba, postaje slatkasta i puno ukusnija kada se malo zapeče. Najbolje u nekom gustom umaku, kako se ne bi presušila. Pored toga, lijepo se slaže s okusom pikantnog sira poput grana padana, a aromu joj izvrsno nadopunjuju pečeni lješnjaci.
Eto, jesmo vam rekli da se radi o top kombinaciji.
Cvjetača u bešamelu
Sastojci:
15 g maslaca
2 žlice maslinovog ulja
4 češnja češnjaka
1 cvjetača
sol, papar
Bešamel:
300 ml mlijeka
75 g sira grana padano
30 g maslaca
30 g glatkog brašna
muškatni oraščić
sol, papar
Dodatno:
75 g sira grana padano
15 g pečenih lješnjaka
Priprema
Narežite cvjetaču na kriške debele oko 3 cm, posolite ih i popaprite pa ih pokapajte uljem. Zagrijte veliku tavu i pržite odreske cvjetače 2 minute sa svake strane dok ne porumene. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte još 5 minuta, zatim dodajte maslac i češnjak, a kad se maslac otopi, nagnite tavu, zagrabite ga žličicom i polijte po cvjetači da se sva natopi.
Ako je dovoljno omekšala, cvjetaču izvadite iz tave i prebacite ih u posudu u kojoj ćete ih zapeći, a u tavu dodajte maslac za bešamel. Kad se maslac otopio, dodajte mu prosijano brašno. Kuhajte uz miješanje nekoliko minuta na srednjoj vatri dok brašno ne porumeni pa ulijte mlijeko i kuhajte uz miješanje dok ne zavrije. Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem, maknite s vatre i umiješajte naribani sir.
Cvjetaču prelijte bešamelom, pospite je naribanim sirom i pecite na 180 stupnjeva C oko 10 minuta ili dok ne dobije lijepu boju. Pospite je grubo nasjeckanim lješnjacima i poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....