StoryEditorOCM
Slanou čas posla

Brzi ručak za prste polizat: puretina s gljivama u kremastom umaku gotova je za manje od pola sata, evo u čemu je tajna...

Piše T. S. M.
27. studenog 2024. - 15:34
Stewed diced turkey with mushrooms in a creamy sauce in a clay plate on a brown wooden background. Turkey recipes. Second hot dishes/Shutterstock

Treba li vam ideja za brzo gotov, a ukusan i hranjiv ručak, naš prijedlog je puretina u umaku od gljiva. Vama ćemo prepustiti izbor hoće li to biti šampinjoni, smeđi šampinjoni, lisičarke, vrganji ili šitake, samo vam ne bismo savjetovali bukovače jer bi u ovom jelu, zbog kratkoće pripreme, mogle ostati pomalo žilave.

Ovaj ukusni toč možete poslužiti s palentom, pireom ili rižom, a jako je dobar i za polit‘ manistru.

Ono što je nama drago kod ovog jela, osim što je brzo gotovo i prilagodljivo, je fini kremasti umak čija je tajna kombinacija bijelog vina i kremastog sira, slatkog vrhnja ili milerama. Vrhnje za kuhanje bolje je izbjeći jer se može početi nepredviđeno ponašati, a i puno je aditiva.

Puretina s gljivama

Sastojci

500 g puretine
200 g gljiva
200 ml bijelog vina
200 ml krem sira, slatkog vrhnja ili milerama
1 luk
1/8 vezice peršina
sol, papar

Priprema:

Puretinu narežite na kockice i začinite solju i paprom pa ih prepecite na zagrijanom ulju. Izvadite ih iz posude, a na istu masnoću dodajte nasjeckani luk. Posolite ga i pirjajte uz miješanje dok ne omekša, a zatim dodajte gljive narezane kako vam je drago.

Pustite da se gljive kuhaju u vlastitom soku dok tekućina gotovo ne ishlapi, potom ih zalijte vinom i kuhajte iuz miješanje dok ne ispari alkohol.

Dodajte vrhnje, mileram ili krem sir, promiješajte, procijenite treba li dodati još malo tekućine, a zatim u umak vratite meso. Kuhajte još 7-8 minuta, kušajte treba li još soli, dodajte papar i peršin pa poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2024 15:34