Za nešto što se čini tako jednostavnim, kuhanje jaja utvrdo može biti beskrajno frustrirajuća zadaća. Očekujete da ćete samo ubaciti jaje do dva u vodu za jednostavan, brzo gotov obrok, ali umjesto toga provedete dodatnih desetak minuta očajnički prebirući sitne komadiće ljuske.
Unatoč svim čudnim trikovima i kontradiktornim savjetima, većina stručnjaka se slaže kako postoji nekoliko djelotvornih metoda za lakše uklanjanje ljuske poput šokiranja u ledenoj kupci, no neki tvrde da zapravo, ako se pobrinete za jedan detalj, uopće nećete morati primijeniti upravo spomenuti trik.
Za lakše guljenje jaja, tvrde neki, presudno je koristiti manje svježa jaja. Nekoć bapska priča dobila je i znanstvenu potvrdu. Dok jaja stare na svom putu od kokošinjca do vaše kuhinje, u njima se odvija kemijski proces čija je najbitnija posljedica podizanje pH vrijednosti, zbog čega se bjelanjak sve slabije drži za ljusku.
Protivnici ove teorije ističu, pak da jaje, kako stari, također gubi vlagu, što stvara zračni džep između membrane koja okružuje bjelanjak i ljuske. Ovo je razlog zašto neka kuhana jaja nisu lijepog, ovalnog oblika, nego na jednom kraju, obično onom tupom, imaju udubinu koja nekima jednostavno bode oči.
Dakle, na vama je: ili ćete ignorirati spomenutu pojavu koja bode oči ili ćete riskirati da vam zalutala ljuščica ubode jezik. Postupite poput Zlastokose i odaberite jaje koje niti je previše svježe, niti je previše staro, nego je - baš kako treba.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....