Pečeni odojak za mnoge je jedna od nezaobilaznih stavki na svečanom, blagdanskom jelovniku i dok ga jedni vole zbog mekanog, sočnog mesa, drugima je drag zbog prekrasno hrskave korice. Nažalost, ova druga stavka za neke je nemoguća misija i koji god trik da su iskušali, nikad im nije bio dovoljno hrskav. Ako je kod vas takav slučaj, provjerite radite li jednu veliku grešku koja itekako može utjecati na to hoćete li grickajući pečenje čuti onaj neodoljivi hrskavi zvuk i osjetiti onaj fino karamelizirani okus.
Greška o kojoj je riječ vrlo je uobičajena, ali ju je isto tako poprilično lako izbjeći. Prisjetite se načina na koji držite meso nakon što ga donesete kući iz mesnice ili trgovine. Ostavite li ga u vrećici ili onoj prozirnoj foliju u koju mesari vole umotati meso? Ako je odgovor potvrdan, detektirali ste problem.
Meso obavezno izvadite iz vrećice, odnosno odstranite mu omot, jer plastika doprinosi kondenzaciji, a odojku bi koža, kad ga stavljate peći, morala biti vrlo suha. Potom meso stavite u hladnjak, to će mu odgovarati jer je zrak u hladnjaku suh.
Kako biste bili potpuno sigurni da će koža biti dovoljno suha, prije pečenja je dobro potapkajte kuhinjskim papirom. Prije nego se bacite na trljanje kožice solju, ne zaboravite je zarezati nožem uzduž i poprijeko u više paralalenih rezova, kako biste dobili uzorak romba. Sol će dublje ući i bolje začiniti meso, a kožica neće ostati žilava.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....