Planirali ste skuhati grah, ali ste ga zaboravili potopiti... Uh. Naravno, možete se poslužiti konzerviranim, ali kad već imate pri ruci suhi grah, jednom biste ga ipak trebali potrošiti. Pored toga, takav je grah uvijek ukusniji... samo što ga se treba sjetiti na vrijeme i potopiti ga.
Srećom, postoji rješenje.
Poslužit će vam tehnika poznata kao brzo salamurenje. Bez brige, znamo da ne solite masline, znamo da ne marinirate meso, ovaj postupak može se primijeniti i na grah, ali treba ga provesti na odgovarajući način. Ono što je najvažnije je da će grah biti spreman za kuhanje za otprilike sat vremena.
Evo kako ćete postupiti.
Pomiješajte tri žlice soli, 3,78 l vode i 500 g graha u velikom loncu i stavite ga na jaku vatru. Kad smjesa zavrije, maknite lonac s vatre, poklopite ga i pričekajte sat vremena.
Grah potom ocijedite i skuhajte ga na isti način kao da ste ga prethodno potopili preko noći.