Puno je pogrešaka koje možemo napraviti pri obavjanju najjednostavnijih kuhinjskih zadataka, a jedan od takvih je sasvim obično kuhanje tjestenine. Već smo vam pisali o količini vode i soli, no ovog je puta riječ o običaju koji mnogi imaju po pitanju kuhanja špageta. Bilo iz straha da neće cijeli stati u lonac, bilo iz uvjerenja da će ih, ako su kratki, morati manje miješati ili iz straha da će se onako u komadu lakše zalijepiti, mnogi ih prije ubacivanja u kipuću vodu slome napola.
Loša ideja.
Promjena duljine špageta njihovim lomljenjem može drastično promijeniti doživljaj jela, od osjećaja u ustima do načina na koji drže umak. Zapamtite da su špageti oblik tjestenine koji je usavršavan stoljećima.
Slomljeni špageti jednostavno ne izgledaju isto kad su posloženi. Čak i ako vas estetika ne zanima, okus hoće. Kad se vrte na vilici, cijeli špageti bolje zadržavaju okus nego izlomljeni komadići koji nisu dovoljno dugi da uhvate puno umaka.