StoryEditorOCM
Savjetisuper trik

Skuhajte puru na tradicionalan način, ali za upola manje vremena: imat će okus koji ne možete dobiti s instant krupicom

Piše Spiza SD
6. studenog 2023. - 08:05

Tko je god bar jednom kušao pravu, na ognjištu skuhanu puru ili palentu, dobro zna da se ona instant pura skuhana kod kuće s ovom ne može niti usporediti. U pokušaju repliciranja tog jedinstvenog okusa možda ste odlučili nabaviti pravu kukuruznu krupicu mljevenu u vodenici pa se baviti na posao po starinsku, no taj je pothvat ostao tek u teoriji kad ste shvatili koliko biste dugo puru morali miješati.

Da, za skuhati dobru puru ili palentu potrebno se naoružati strpljenjem i izdvojiti nekih sat vremena (najmanje), no posao je puno lakše nabaviti uz jedan zgodan mali trik. Sve što treba napraviti je potopiti krupicu preko noći. Nakon namakanja u vodi krupica će se lijepo rehidrirati, a to će znatno skratiti vrijeme pripreme - s nekih 50 do 60 minuta na oko pola sata.

image
Shutterstock

Evo kako treba postpupiti, donosimo cijeli recept.

Palenta 

Sastojci:

1,2 l vode, mlijeka ili temeljca
140 g srednje ili grubo mljevene kukuruzne krupice
30 g soli
maslaca ili maslinovog ulja po želji

Prišrema:

Pomiješajte kukuruznu krupicu s vodom, pokrijte i ostavite na sobnoj temperaturi preko noći. Kada ste spremni za kuhanje, sve skupa prebacite u posud za kuhanje i stavite na jaku vatru. Dodajte sol i miješajte dok ne zakuha.

Kuhajte uz miješanje dok se palenta ne zgusne dovoljno da počne prskati. Smanjite temperaturu i nastavite miješati sve dok palenta ne postane toliko gusta da se odvaja od stranica posude. Postane li previše gusta, dodajte malo vode.

Kad se počne odvajati od posude, dodajte maslac ili maslinovo ulje žlicom pa dobro promiješajte dok palenta ne postane sjajna, kremasta i glatka. Ako palenta stvori grudice, snažno je istucite čvrstom pjenjačom da ih uklonite. Ako palenta postane previše čvrsta ili se počne stezati, dodajte malu količinu vode, temeljca ili mlijeka i miješajte pjenjačom dok se tekućina potpuno ne uklopi i ne ostanu grudice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 22:06