StoryEditorOCM
Savjetinajsočnija piletina

Tajna najbolje pečene kokoši krije se u dobrom tajmingu, premazu s maslacem i završnom triku s folijom. Isprobajte!

Piše T. S. M.
6. listopada 2024. - 08:15

Nedjelja je savršen dan za pripremiti lijep obiteljski ručak, a jedno od najomiljenijih jela koje se spremaju u takvim prigodama, složit će se mnogi, je - pečena kokoš. Cijela, ništa pileći rasjek, ništa batci-karabatci.

No za ispeći cijelu kokoš treba ponešto vještine, a na odmet nije ni koji dobar recept. Mi vam danas nudimo za isprobati jedan način pripreme koji pomalo odstupa od onih najčešće korištenih, ali jamči jako sočno pečenje.

Tajna je u pravilnom podešavanju temperature, posebnom premazu za kokoš i malom triku s folijom koji dolazi na samom kraju pripreme.

Za početak, kokoš začinite iznutra, po mogućnosti joj u šupljinu ubacite koji komad limuna, češnjaka, luka i nešto začinskog bilja. Pripazite da ste sve dobro natiskali, kako ne bin ispadalo za vrijeme pečenja, a kako biste se od toga osigurali, otvor šupljine možete zakačiti čačkalicama.

image
Shutterstock

Upalite pećnicu da se grije na 230 stupnjeva. Da, dobro ste pročitali.

U međuvremenu pripremite premaz. Pomiješajte 2 žlice otopljenog maslaca ili maslinovog ulja s 1/2 žličice soli, 1/2 žličice papra i 1/2 žličice do 1 žlice sušenog začinskog bilja (dio bilja može biti svjež, ali neka većina bude suha). Dobro natrljajte kokoš ovom smjesom pa je stavite peći čim se pećnica ugrije.

Pecite je 20 minuta, zatim temperaturu smanjite na 190 stupnjeva i pecite je oko 35 minuta, odnosno dok nije gotova. Ako imate termometar za meso, zabodite ga u batak, trebao bi očitati najmanje 77 stupnjeva (Celzija). Ako ih ne očita, ostavite da se peče još 20 minuta prije ponovne provjere.

Ako nemate termometar za meso, bocnite batak oštrim nožem i promatrajte sok koji curi van. Ako je bistar, kokoš je pečena.

Sad kokoš izvadite, maknite je iz posude za pečenje i premjestite na rešetku za hlađenje i prekrijte je aluminijskom folijom 10-ak minuta, a zatim je okrenite i ponovno pokrijte folijom na dodatnih 10 minuta, potom foliju skinite i narežite kokoš.

Ako želite hrskavu kožicu, preskočite trik s folijom i pecite je još par minuta, ali moglo bi vam biti žao kad doznate koliko je meso sočno ako se ovako postupi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. studeni 2024 09:42