"Manistra od jučer i salata k tome, od kapule i pome, dabome". Dabome. TBF je u dva stiha objasnio cijelu filozofiju jednostavnog, stres-free ljetnog ručka u Dalmaciji, kad upeku vrućine po kojima nam se ništa ne da, a ponajmanje gnjaviti se s kuhanjem. Ali ipak nešto treba pojest...
U takvim situacijama salata od kapule i pome najbolje je rješenje. Osim ako vam kapula škodi. A salata od pome bez bar malo kapule jednostavno nije "to". Srećom, uz jedan mali trik ovo je sasvim lako ispraviti.
Nakon što ste kapulu lijepo i tanko narezali, ostavite je da stoji u zdjeli hladne vode oko sat vremena. Taj će postupak izvući dio spojeva koje luk i druge biljke iz iste porodice čine teže probavljivima, ma također će mu i malo ublažiti okus.
Nakon što ste luk tako tretirali, pobrinite se za još jednu bitnu stavku: savršen vinaigrette umak. Odnosno, da ne kompliciramo, preljev od ulja i kvasine ili nekog drugog kiselog sastojka. Naš vam je savjet da ga napravite s limunom i to iz dva razloga.
Limun, koji je unatoč kiselom okusu alkalna namirnica, pomaže neutralizirati kiselinu iz poma čineći ih probavljivijima za osobe kojima smeta kisela hrana, a ujedno im naglašava slatku notu u okusu.
Evo kako ga priprema poznata chefica Ina Garten: sve što trebate napraviti je dobro izmiješati 1 dio soka od limuna, dva dijela maslinovog ulja te malo soli i svježe mljevenog papra. Važno je mutiti dugo da nastane emulzija i da se sol otopi.
Pokušajte, moglo bi vam se svidjeti.