StoryEditorOCM
Savjetijednostavan trik

Ogulite pečene paprike bez po muke: na ovaj način ljuštit će se kao od šale, samo pripazite na jedan bitan detalj

Piše T. S. M.
3. srpnja 2024. - 08:10

Paprike volimo na sve načine, ali posebno mjesto u srcu čuvamo za pečene. Samo, postoji jedan problemčić: kožica. Mnogima nije baš po guštu, a osjetljivijim osobama izaziva probavne tegobe koje sad nema potrebe u detalje opisivati.

Srećom, postoji mali trik za lako ljuštenje paprika. Postupite na ovaj način i ogulit će se kao od šale. Nije bitno pečete li ih na žaru, na plamenu štednjaka ili u pećnici kao ni to hoćete li ih koristiti za salatu, ajvar, punjenje ili neki drugu svrhu, sve se svodi na isto: trebate im omogućiti da se dobro napare. Para će im, poput čarolije, omogućiti da lako odbace nama tako mrsku kožicu.

image
Shutterstock

Nije važno ni hoćete li ih pari izložiti uz pomoć folije, vrećice ili tanjura, odnosno daske kojom ćete prekriti posudu u kojoj se pečene paprike hlade, bitno je samo onemogućiti dragocjenoj pari da pobjegne. Stoga dobro pritisnite sredstvo kojim prekrivate posudu.

Za početnike u pečenju paprika evo i cijelog opisa ovog postupka.

image
Shutterstock

Zagrijte pećnicu na 200°C. Operite i osušite paprike i stavite ih na lim za pečenje te ga ubacite u pećnicu na gornji položaj. Pecite ih dok im koža ne pocrni, a meso ne omekša, uz povremeno okretanje (okrenite ih barem jednom, ne budite lijeni). 

Kad im je koža pocrnila, prebacite ih u zdjelu otpornu na toplinu i pokrijte plastičnom ili aluminijskom folijom pa ih ostavite da se hlade 20-ak minuta.

Kad se dovoljno ohlade, kožicu ćete lako ukloniti rukama ili, ako vam ih se ne da prljati, pomoću krpe ili kuhinjskog papira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2024 08:13