Evo jednog jednostavnog pitanja oko kojeg traje naizgled vječna rasprava: je li bolje čuvati rajčice u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi?
Prva ideja za neke je grijeh usporediv samo s držanjem banana u frižideru, dok je za mnoge ono drugo rješenje jednako nepojmljivo kao i čuvanje maslaca na kuhinjskom pultu. No baš kao u slučaju maslaca koji se može držati vani, ali i u hladnjaku, i rajčice mogu ići unutra ili vani - ovisno o određenim uvjetima...
Opći savjet većine stručnjaka je da rajčice, ako želite sačuvati okus i jedrinu tih sočnih plodova, treba držati na hladnom mjestu.
Ali ovo pravilo nije opće i odnosi se samo na savršeno zrele rajčice.
Rajčice se beru dok još nisu potpuno zrele jer oni tvrđi primjerci bolje podnose transport i skladištenje. To nije osobit problem jer nastavljaju sazrijevati i nakon branja. Ali samo ako su izložene sobnoj ili višoj temperaturi.
Ako je u prostoriji u kojoj ih namjeravate držati jako vruće i u njoj ne koristite klima-uređaj, mogle bi vam postati prezrele pa čak i trule i prije nego ih stignete potrošiti, stoga pažljivo odaberite mjesto na koje ćete ih pohraniti.
Jednom kad dozriju, možete ih pospremiti u hladnjak, jer će hladnoća prekinuti proces zrenja i spriječiti kvarenje.
Ako imate viška zrelih poma i mislite da ih nećete uspjeti potrošiti kroz tjedan dana, dio ubacite u zamrzivač. Lako ćete ih odmrznuti u toploj vodi, a možete ih i naribati onako zamrznute, izravno u jelo koje pripremate.