StoryEditorOCM
PričeAdvent na Obrovu

Tko najbrže sjecka kapulu odlučeno je uz puno uzbuđenja i ponešto krvi: nevjerojatna atmosfera na natjecanju u centru Splita

Piše Tea Sumić Miletić
13. prosinca 2024. - 18:38

Jeste li ikad vidjeli profesionalnog kuhara kako sjecka luk? Mi jesmo. Devetoro njih, sve brži od bržeg. Nije bilo suza. Ali bilo je krvi. Poprilično. No, idemo od početka.

Na splitskom Obrovu u održano je natjecanje u brzom sjeckanju kapule i to pred budnim očima i strogim pogledom renomiranih chefova Marka Gajskog, Davida Skoke i Ivana Pažanina. Natjecali su se kuhari iz splitskih restorana i studenti kuharstva, a u najspretnije ruke otišla je nagrada od čak tisuću eura.

image

Marko Gajski, Dino Šeparović, Ivan Pažanin.

Paun Paunović/Cropix

Događaj pod nazivom Metro Najbrži nož, organiziran u sklopu Besa me mucho adventa na Obrovu, privukao je brojne znatiželjnike, kao i slučajne prolaznike koj su se spontano zaustavljali vidjevši da se u inače mirnoj, idiličnoj uličici (to je ona mala iza Peškarije) događa nešto neobično. Teško ćemo vam moći dočarati dašak atmosfere, ali citirat ćemo Franu Delića, vlasnika restorana Pinku fish&wine  (te, uz Danijela Nikollu iz "Corta Maltese", suorganizatora ovog događaja) koji je u osobito živahnom trenutku u mikrofon zavikao "Sjever Obrova je poludio!".

image
Paun Paunović/Cropix

I poludio je, bez pretjerivanja. Palile su se bengalke, skandiralo se na sav glas, mahalo se transparentima (Sitnije, Rale, sitnije je natpis koji nam se osobito urezao u pamćenje)... A marljive ruke su brzo sjeckale kilograme i kilograme kapule. Suze nisu smjeli pustiti, sve da su i htjeli, jer bile su navedene kao jedna od predispozicija za kaznene bodove. 

Kao i krv u kapuli. Nažalost, toga je bilo, poprilično, i stoga neka vam ovo bude pouka: pazite kad sjeckate luk, lakše se porezati no što biste rekli. Poželjno je da nož bude zaista oštar, ali je, također, itekako nužno dobro paziti na prste.

image
Paun Paunović/Cropix

Natjecalo se ukupno devet natjecatelja i to u tri ture, a zatim su se ogledala najbolja tri iz prve runde natjecanja. Pobjedu je odnio Josip Bitunjac, drugoplasirani je Rajko (Rale s transparenta) Terzić, a trećeplasirani je Franko Ivanović.

image

Pobjednik natjecanja Josip Bitunjac

Paun Paunovic/Cropix

Nakon što je završeno natjecanje Najbrži nož, održano je natjecanje Najbrži nožić za mlade kuhare, u kojem je sudio mladi i perspektivni brački chef Dino Šeparović, a pobjedu je odnio Ivan Barčot dok je tek "dz" sporiji bio Petar Mandac.

 

 

image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunovic/Cropix
image

Marko Gajski, Dino Šeparović, Ivan Pažanin.

Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image

David Skoko, Marko Gajski, Dino Šeparović

Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunovic/Cropix
image
Paun Paunovic/Cropix
image
Paun Paunovic/Cropix
image

Pobjednik natjecanja Josip Bitunjac

Paun Paunovic/Cropix
image
Paun Paunovic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. prosinac 2024 18:45