Festival Taste the Mediterranean je u Splitu okupio više od 30 vrhunskih stranih i domaćih chefova, koji su za posjetitelje kuhali u 15 restorana i na splitskoj peškariji, te održali masterclass radionice za mlade kuhare.
Tijekom prošlog tjedna, od 23. do 27. listopada, Split je na četiri dana postao središte svjetske mediteranske kuhinje. Festival Taste the Mediterranean, u svom 12. izdanju privukao je strane i domaće posjetitelje, koji su tijekom dana sudjelovali na vinskim degustacijama, panelima i masterclass radionicama vrhunskih chefova iz restorana nagrađenih Michelinovim zvjezdicama i Gault&Millau kapicama, a na večerama su otkrivali bogatstvo okusa mediteranske kuhinje i namirnice iz cijelog svijeta.
Ovogodišnje izdanje festivala otvoreno je nastupom višestruko nagrađivane ženske Klape Neverin iz Kaštel Lukšića u Hrvatskom domu, koncertnoj dvorani Ivo Tijardović, dok su u naredna dva dana posjetitelji tamo slušali četiri panel rasprave o turizmu i gastronomiji, te izazovima s kojima se susreće tradicionalna mediteranska prehrana. Na panelu o budućnosti održivog turizma u Hrvatskoj uz ministra Tončija Glavinu, v.d. veleposlanika u Portugalskom veleposlanstvu u RH Luisa Janelu, direktoricu konferencije Tourism 365 Ivanu Kolar, direktora TZ grada Malog Lošinja Dalibora Cvitkovića, te predsjednicu Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri HGK Jelenu Tabak govorila je i specijalna gošća festivala prof.dr. Estelle Dinh, doktorica održivog luksuznog turizma uvrštena na Forbesovu listu „40 ispod 40“ za Monako. Direktorica TZ Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović i chef Hrvoje Zirojević iz splitskog restorana Dvor govorili su značaju i očuvanju marende, tradicionalnog dalmatinskog obroka.
O izazovima u slastičarstvu govorile su Dragana Kovačević slastičarka restorana Spinnaker u Poreču, najbolja slastičarka godine prema vodiču Gault&Millau Croatia 2024, članica žirija akademije Raise the Bar iz splitskog O‘š kolač Tea Mamut, francuskinja Marie Laetitia Passagio, Kristina Knežić iz konobe Campanelo u Mirlović Zagori, te Antonija Nikolić iz Love is a piece of cake. O smjeru hrvatske gastronomije govorili su chefovi i vlasnici restorana Toni Boban iz splitskog restorana K.užina, Igor Čimbur iz zagrebačkog Baltazara, Danijell Nikolla vlasnik restorana Corto Maltese i Pandora Greenbox u Splitu, Mario Omrčen iz boutique restorana Bome, Mate Sučić iz konobe Campanelo u Mirlović Zagori, Dino Šeparović iz konobe Kala u Supetru na Braču, te Stjepan Vukadin iz restoran Il Ponte u Trogiru.
Taste the Mediterranean je za buduće kuhare osigurao i vrijedan edukativni sadržaj. Na masterclass radionicama u ugostiteljskoj školi Oliva Allegra i veleučilištu Aspira u dva dana podučavalo ih je sedam vrhunskih svjetskih i domaćih chefova, među kojima su bili slastičarka Dragana Kovačević, Saša Began chef restorana Labrax i ambasador gastornomije TZ Zadarske županije (Gault&Millau Croatia Veliki chef sutrašnjice). Iz Slovenije je stigao chef Filip Matjaž, Gault&Millau Slovenia Veliki chef sutrašnjice, čiji je restoran CoB iz Portoroža nagrađen Michellinovom zvjezdicom. U masterclass programu sudjelovali su i dugogodišnji sudionik festivala, Japanac s francuskom adresom Ippei Uemura, stručnjak za pripremu
bakalara talijanski chef Franco Favaretto, slastičarka i stručnjakinja za med Marie Laetitia Passagio, te Michellinovom zvjezdicom nagrađen talijanski chef Nicola Fossaceca.
Kroz festival su održane i tri vinske radionice u Bottiglia wine&deli, gdje je sommelierski tim VinoLikea između ostalog vodio i degustacije pjenušaca Agorlaguna i Belje, koje je pratila selekcija sireva President.
Za bogat večernji program pobrinuli su se najbolji splitski restorani i vrhunski chefovi iz Portugala, Francuske, Italije, Japana, Španjolske, Velike Britanije, Slovenije i Hrvatske, koji su s kuharskim timovima restorana domaćina pripremali ekskluzivne večere. Tako su u Kadeni kuhali Matej Pačar i Slovenac Filip Matjaž, u Zrnu Soli španjolsko-britansku cheficu Natalie Jewell ugostio je Marko Đurašević, a u trogirskom Il Ponteu francuski chef Lionel Levy kuhao je s poznatim hrvatskim chefom Stjepanom Vukadinom. U Noštromu su večeru kuhali Ippei Uemura i mladi chef Stipe Marinović, unuk legendarnog Zlatka Marinovića: Splitski chef Hrvoje Zirojević u Dvoru je ugostio Talijana Nicolu Fossacecu, dok je drugi talijanski chef Franco Favaretto iste večeri s Rokom Nikolićem jela pripremao u restoranu ZOI.
Osim večera u restoranima, strani i domaći chefovi oduševili su posjetitelje u čak dvije večere na splitskoj peškariji. Dok su u petak na večeri Mediteran na pjatu specijalitete iz svojih zemalja kuhali chefovi iz Portugala, Italije, Španjolske, Slovenije, Japana i Francuske, u subotu je devet hrvatskih chefova predstavilo najveće dalmatinski specijalitete na večeri Dalmacija na pjatu, a sommelier Daniel Čečavac posebno je predstavio raskošnu paletu vina vinarija Belje i Festigia.
U program Festivala uključili su se i restorani Bome, Brasserie on 7, Corto Maltese, K.užina, Mokosh, Tinel i Zinfandel food and wine bistro, koji su gostima nudili poseban mediteranski jelovnik, dok je konoba Dujkin dvor u sklopu Festivala predstavila svoj originalni kulinarski projekt u suradnji s Muzejem Ivana Meštrovića „Meštrovićev pjat kod Dujke“. Jela prema starim receptima Olge Meštrović kod Dujke posjetitelji i dalje mogu kušati do 3. studenog.
Četiri dana Mediterana sudionicima i posjetiteljima festivala ponudila su intenzivan program bogat vrhunskim gastronomskim i enološkim sadržajem, koji je posjetiteljima približio način življenja i Mediteransku prehranu, jedno od dobara nematerijalne kulturne baštine uvrštene na popis UNESCO-a, i to na 45. obljetnicu samog uvrštenja Splita na popis dobara svjetske baštine UNESCO-a.
Festival Taste the Mediterranean održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, HTZ-a, Splitsko-dalmatinske županije, TZ Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita, TZ grada Splita te Hrvatske gospodarske komore.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....