StoryEditorOCM
Pričesvečano otvoren

Od vrhunskog domaćeg džina do radionica o rezanju pršuta: počelo je deveto izdanje festivala Grand Gourmet

Piše Spiza SD
14. studenog 2023. - 23:21

U Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika svečano je u organizaciji udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) uz podršku njenih brojnih partnera otvoreno deveto izdanje festivala Grand Gourmet, manifestacije koja slavi i gradi izvrsnost u ugostiteljstvu i turizmu.

image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix

Grand Gourmet je pokrenut 2015. godine u Makarskoj, a posljednje četiri godine domaćin ovom festivalu je grad Split, odnedavno i Općina Podstrana, a sve kako bi se konobari, baristi, barmeni, turističko ugostiteljske škole i najbolji timovi hotela i restorana okušali u nizu natjecateljskih vještina te dokazali u onome što izlazi iz prosječnosti i okvira, u onome kad se poziv zaista živi.

Grand Gourmet svake godine nastoji i predstaviti iznimne pojedince i timove, kao i vrhunske proizvode s pričom koji imaju svjetske reference, a to je ove godine vrgorski u svijetu nagrađivani craft džin Poetica kojim ćemo otvoriti festival i pokazati kako proizvod autohtonih sastojaka i potpuna posvećenost mogu malu zanatsku destileriju pretvoriti u svjetski brend.

image

 Drago i Jelena Nosić

Jakov Prkić/Cropix

Predstavljeno je 5 etiketa džina, među njima i višestruko nagrađivani Poetica Origin London dry gin, prva etiketa Poetica gina nastala nastao fuzijom borovice, citrusa s otoka Vida i doline Neretve, aromatičnih trava Biokova i izvorske vode kao i posebna edicija, Poetica Olive infused gin, oplemenjena infuzijom destilata bračke masline oblice.Tijekom festivala svaki od Poetica džinova će biti prezentiran samostalno, ali i u mješavinama koje za Poetica destileriju kao signature koktele potpisuju Zoran Lukić iz udruženja Barmen.hr i Jure Andrijašević iz Croatia by the Glass.

image
Jakov Prkić/Cropix
image

Marija Lulić, Željko Neven Bremec, Goran Staničić, Nikša Feričević
 

Jakov Prkić/Cropix

Festival se nastavlja u srijedu, četvrtak i petak u hotelu Le Meridien Lav bogatim programom u kojem su natjecanja i radionice među kojima su osobito zanimljive one posvećene rezanju pršuta te njegovu sljubljivanju s vinom, kao i ona o sljubljivanju vina i slastica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. lipanj 2024 21:33