Jubilarni 15. Gastroadvent u Splitu bit će u znaku moćne i dugovječne višnje maraske, autohtone voćke koja ima bogatu povijest, staru preko 2700 godina, i prepoznata je kao saveznik zdravlja. Zahvaljujući visokom udjelu antioksidansa, višnje su na ORAC ljestvici (Oxygen Radical Absorbance Capacity), među namirnicama s najvećom sposobnošću apsorpcije slobodnih radikala, a sa svojih 3500 ORAC bodova na 100 g, višnje su iznimno korisne u borbi protiv civilizacijskih bolesti. Mediteranski način prehrane, kojeg je UNESCO prepoznao kao nematerijalnu kulturnu baštinu, uključuje višnju marasku i njezine prerađevine.
Ovogodišnji Gastroadvent posvećen je inspirativnim jelima i slasticama od višnje maraske, koje je osmislio tim kuharskih stručnjaka.
Program manifestacije započet će u nedjelju 1. prosinca predstavljanjem domaćina, restorana Santa Lucija i prezentacijom jela s višnjom maraskom, nakon čega slijede prezentacija vina pelješke vinarije Mrgudić, predstavljanje Gastroadventskog vijenca studija La Perla Flowers i paljenje prve adventske svijeće.
Chef Jakov Mršić osmislio je sa svojim timom jela nazvana La Luce, dok je slastice osmislila Marijana Durdov. Među jelima koja će ovom prigodom biti predstavljena su crveni bakalar i dehidrirane višnje, pečena pačja prsa s umakom od višnje i naranče, riblje okruglice s krem sirom i višnjama, pečeni hladni roastbeef s pikantnom višnjom, file romba s reduciranim sokom višnje i limuna, salata od koromača s javorovim sirupom i pečenim višnjama, pannacotta od višanja, štrudel od višanja, cheesecake od višanja, šoltanka od višnje, brownie od višnje s ganacheom, choux punjen kremom od vanilije i višnje te mali, slatki bezglutenski zalogaj.
Uz jela će se predstaviti vina vinarije Bura-Mrgudić Bura Rukatac, Bura plavac mali, Mare Postup i Mrgudić Moskar – desertno vino rađeno od probranih zrna grožđa.
Ovogodišnji Gastroadvent podržali su Turistička zajednica Grada Splita, Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije i Javna ustanova More i krš.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....