StoryEditorOCM
PreporukeGrand Gourmet

Volite dobru spizu i kavu te craft pića? Oduševit će vas program međunarodnog natjecanja koje uskoro započinje u Splitu

Piše Spiza SD
9. studenog 2023. - 16:04

Deveto izdanje međunarodnog natjecanja konobara, barmena, barista i restorana, Grand Gourmet, održat će se od od 14. do 17. studenog u Splitu i Podstrani. Natjecanje na kojem sudjeluju etablirani profesionalci kao i polaznici ugostiteljskih učilišta Europe organizira udruga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) uz podršku Ministarstva turizma i sporta, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Le Méridien Lav hotela i drugih partnera. Svečano otvorenje upriličit će u Muzeju arheoloških spomenika u Splitu. 

Manifestacija Grand Gourmeta je pokrenuta 2015. godine u Makarskoj, a posljednje četiri godine domaćin ovom festivalu je grad Split, odnedavno i Općina Podstrana, sve kako bi se konobari, baristi, barmeni, turističko ugostiteljske škole i najbolji timovi hotela i restorana okušali u nizu natjecateljskih vještina te dokazali u onome što izlazi iz prosječnosti i okvira, u onome kad se poziv zaista živi. Grand Gourmet svake godine također nastoji predstaviti iznimne pojedince i timove, kao i domaće vrhunske proizvode s pričom koji imaju svjetske reference.

image
Nikola Vilic/Cropix

U središtu manifestacije ove godine vrgorski je u svijetu nagrađivani craft gin Destilerije Poetica, pa će se na svečanosti otvaranja predstaviti će čak pet linija ovog proizvoda autohtonih sastojaka i posebno osmišljenim koktelima.

„Ovogodišnji premium partner Grand Gourmeta je izvanredna destilerija koja je Dalmaciju skrila u bocu – i to kakvu bocu! Svečano otvorenje će sve sudionike i posjetitelje provesti kroz posebno iskustvo, uvesti kroz vrata destinacije stihovima, potezima kista i jedinstvenim okusima signature pića koje nastaje alkemijskim spojem dalmatinskih aroma. Tema atraktivnog otvaranja su poetski storytelling, izrada umjetničkih portreta scratching tehnikom samih posjetitelja na događanju, a kušat će se i kokteli s Peticom posebno kreirani za ovu prigodu koji objedinjuju zanatsku posvećenost u sljubljivanje aroma s poviješću Splita“ – poručila je Alma Harašić Bremec, organizatorica Grand Gourmeta.

image
Tom Dubravec/Cropix

Nakon Muzeja arheoloških spomenika manifestacija se seli u Le Méridien Lav gdje će se okušati konobari u pojedinačnim i timskim ugostiteljskim kategorijama kao što su sinkronizirano posluživanje, chef’s table, priprema i posluživanje tuna bifteka ili sireva uz sljubljivanje i posluživanje vina, pravilno otvaranje i rastakanje pjenušaca. Baristi će se, pak, nadmetati u izradi napitaka na bazi espressa kao i signature drinka na bazi espressa te u latte artu, a barmeni u pripremi short drinka i sinkroniziranog koktela.

Istovremeno održavat će se majstorske radionice o kavama, whiskeyu, stvaranju autohtonih craft džinova, zlatnim maslinovim uljima, sljubljivanju vina i jela koje će voditi renomirani barmeni, baristi, chefovi i stručnjaci iz HoReCa sektora.

Deveti Grand Gourmet donosi i niz edukacija o brendiranju turističkih destinacija, prijemu u objektu te privlačenju stalnog i zadovoljnog gosta. Održat će se i dva sudačka seminara za ocjenjivače na međunarodnim natjecanjima kuhara i barista, kao i druge zanimljivosti koje ćete u pronaći u programu manifestacije u nastavku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 14:21