Ovogodišnje izdanje gastronomskog festivala Taste the Mediterranean započinje u četvrtak, a već od danas u probranim splitskim restoranima u ponudi su specijalni festivalski jelovnici po promotivnim cijenama.
Od srijede, 23. listopada, u restoranima Bome, Brasserie on 7, Corto Maltese, K.užina, Mokosh, Tinel i Zinfandel food and wine bistro posjetitelji mogu uživati u festivalskoj ponudi, a već u četvrtak, u restoranima Noštromo, Dvor i ZOI, i u prvim ekskluzivnim četveroručnim večerama ovogodišnjeg izdanja koje će chefovi domaćini pripremati jela s gostujućim chefovima, vrhunskim svjetskim kuharima.
U Noštromu kod mladog chefa Stipe Marinovića gostuje chef Ippei Uemura, Japanac s francuskom adresom, o kojem smo vam već pisali prošle godine, a čiji restoran Tabi u Marseilleu ima tri toke Gault&Millau i Michelinovu preporuku.
U Dvoru, talijanski chef Nicola Fossaceca iz restorana Al Metrò s jednom Michelinovom zvjezdicom u regiji Abruzzo, pripremit će večeru zajedno s poznatim hrvatskim chefom domaćinom Hrvojem Zirojevićem, predstavljajući hranu dviju jadranskih obala. Večeru u restoranu ZOI sutra sa chefom domaćinom Rokom Nikolićem pripremat će također talijanski chef Franco Favaretto iz restorana Baccaladivino u Mestrama poznat po pripremi specijaliteta od bakalara.
Nakon službenog otvorenja, u četvrtak 24. listopada, radni program Festivala od 10.30 otvaraju dvije panel rasprave otvorene za sve posjetitelje u Hrvatskom domu na adresi Tončićeva 1.
Na prvoj će o budućnosti održivog turizma nakon sezone 2024 govoriti Tonči Glavina, ministar turizma i sporta RH, Luis Janela, v.d. Veleposlanika u Portugalskom veleposlanstvu u RH, Ivana Kolar, direktorica Konferencije Tourism 365 i konzultantske tvrtke Julius Rose, Dalibor Cvitković, direktor Turističke zajednice grada Malog Lošinja, Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri HGK, te specijalni gost ovogodišnjeg festivala Estelle Dinh, prof. dr. iz Luxury Business Managementa, uvrštena na Forbesovu listu 40 under 40 za Monako.
Sudionici će stavove o smjeru u kojem se razvija hrvatska gastronomija čuti direktno od strane chefova i vlasnika restorana na drugom panelu dana, na kojem će govoriti chef Toni Boban, restoran K.užina, Igor Čimbur, vlasnik restorana Baltazar, Danijel Nikolla, vlasnik restorana Corto Maltese i Pandora Greenbox, chef Mario Omrčen, boutique restaurant Bome, chef Mate Sučić, konoba Campanelo, chef Dino Šeparović i sommelierka Mia Šeparović, konoba Kala, chefovi Sandra i Dane Tahirović, restoran Zora bila te chef Stjepan Vukadin iz restorana Il Ponte u Trogiru.
Od četvrtka u ugostiteljskoj školi Oliva Allegra kreću prve masterclass kulinarske radionice, a u Bottiglia wine & deli kreće i prva besplatna vinska radionica ZINspired: A Wine Journey with Mimica winery u 18.00 sati, gdje će posjetitelji moći kušati vina praćena selekcijom sireva uz vodstvo sommelierskog tima VinoLike.
Program festivala možete pronaći na Taste the Mediterranean službenoj stranici i društvenim mrežama, a gdje su, također, objavljene i pojedinosti oko rezervacije večera i ulaznica za ekskluzivne večere Mediteran na pjatu i Dalmacija na pjatu.