StoryEditorOCM
PreporukeHERCEGOVAČKA KUHINJA

Restoran ‘Udovice‘ čuva priču o tragediji dviju žena. A nudi najbolju domaću hranu u Hercegovini. I Dalmatinci im hrle

Piše Lenka Gospodnetić
28. svibnja 2024. - 18:01

Nanese li vas put u Sretnice, ne propustite – Udovice; pomalo ironično je imati "Sretnice" i "Udovice" u istoj rečenici, no u pitanju je gola faktografija. Sretnice je službeni naziv mjesta u sastavu općine Mostar, geografski jednako udaljenog od grada Mostara – 12 kilometara – i isto toliko od Međugorja, epicentra vjerskog turizma balkanske regije.

Mikroregija u kojoj se, pak, nalazi restoran "Udovice" zove se Brotnjo, tu se tik nakon Drugog svjetskog rata, u studeni Božić 1945. godine, dogodilo nezapamćeno zvjerstvo, naime sedam je ljudi smaknuto partizanskim puškama. Od toga dva mlada čovjeka, braća Jozo i Ivan. Iza Joze ostala je udova Ruža, s tri malena sina (jedan se još nije bio ni rodio), i Kata s tri kćerkice. Dvije do groba ucviljene žene i šestero siročadi ustrijeljenih očeva, mladih muškaraca smaknutih na pravdi Boga.

Iako službeno bezbožna, ondašnja vlast sažalila se, prešutno priznala pogrešku, a kao iskupljenje za drastičan čin – ubojstvo braće – dopustila njihovim udovicama da razviju ugostiteljski posao. Dvije jetrve, Ruža i Kata naime, iz očaja i egzistencijalnih razloga priklonile su se – kuhanju. Nisu imale škole, Ruža je bila nepismena i nije poznavala brojeve, ali obje su znale kuhati. A šestero siročića trebalo je prehraniti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 23:32