StoryEditor
ShowbizTV SPEKTAKL

Hrvatska je zadnji put u finalu Eurosonga bila zahvaljujući Jacquesu. Pjevač za ‘Slobodnu‘ progonozira tko će slaviti u Torinu: ‘Ne bi me iznenadilo da pobijedi Srbija. Sretno Konstrakti!‘

Piše Vinko Paić
13. svibnja 2022. - 23:32

U subotu navečer velika je završnica natjecanja za Pjesmu Eurovizije u kojem je Hrvatska posljednji put sudjelovala prije pet godina kad nas je s pjesmom 'My Friend' predstavljao Jacques Houdek osvojivši respektabilno trinaesto mjesto, a bio je deveti prema glasovima publike.

Jacquesa smo zamolili da nam kaže kojim zemljama ove godine predviđa visoki plasman, a prije svojih prognoza istaknuo je kako to nisu njegove osobne želje.

- Od svih tih pjesama slušao bih ih tek nekoliko, šest maksimalno. Plasman predviđam na osnovu karizme pjevača i produkcije, a ponajviše televizijskog spektakla poput Eurosonga gdje je sve dozvoljeno. Naravno, tu dosta utječe i snaga zemlje iz koje izvođač dolazi. Jer nije isto pjevati za Švedsku, Italiju, Francusku ili Englesku, koje su sve redom glazbene velesile. Inače, iako mi se činilo da je Eurosong ove godine slabiji, ipak nije toliko loš. U drugom je polufinalu bilo predobrih nastupa – kaže nam Jacques.

Smatra kako bi pobjedu mogla odnijeti Srbija, a nakon nje zemlje koje će se plasirati u TOP 5 su Ukrajina, Nizozemska, Španjolska i Italija.

image

Konstrakta

Marco Bertorello

- Srbija je apsolutno preposebna, taj hype koji se osjetio u dvorani, ne odnosi se samo na puko pljeskanje, nego se osjetilo da su ljudi doživjeli pjesmu i saživjeli se s njom i tom cijelom idejom. Sviđalo se nekome ili ne, to jest jedan eksperiment i mala predstava u tri minute koja je postala viralna. Mislim da ne samo da će biti u TOP 10 nego i u TOP 5. Iskreno, ne bih se iznenadio i da pobijedi. Zaista ne bih! Sretno Konstrakti!

- Za Ukrajinu mislim da neće pobijediti baš zbog rata i cijele užasne situacije koja trenutno tamo vlada. Možda bi čak prije trijumfirala da nema rata jer se radi o kvalitetnoj pjesmi, izvrsno napravljenoj na etno nasljeđu. Fantastično je izbrušena, a pjevač ima vokal kao da ga slušate na CD-u. Sve skupa je fenomenalno i Ukrajina mi je jedan od favorita.

- Nizozemska mi je jako zanimljiva, pjevačicu ne možete zaboraviti sve i da hoćete. S golim pupkom i dugom plavom kosom privuče pažnju. Pjesma je mantrasta, ima sve eurovizijske elemente koje bi prema nekim nepisanim pravilima trebala imati. Ono što je najvažnije izaziva reakciju.

- Španjolska pjesma je naprosto toliko nametljiva i zarazna, uz to imaju jednu zgodnu i seksi djevojku Chanel o kojoj se priča i kakvu Eurosong ima svake godine. Ona je zauzela mjesto koje su prošlih godina imale predstavnice Cipra.

image

Chanel

Marco Bertorello

- Italija je favorit sama po sebi, nema se tu što posebno dodati, pjesma dosta ovisi o vokalnoj izvedbi Mahmooda koji uživo ne zvuči najbolje. Toliko je kriminalno loš i to bi Italiju moglo stajati nove pobjede. Šteta jer pjesma i melodija imaju smisao – govori Jacques.

image

Mahmood

Marco Bertorello

Do 12 mjesta, ne nužno ovim redoslijedom, misli da će se plasirati Švedska, Rumunjska, Norveška, Engleska, Portugal, Azerbajdžan i Estonija.

- Što se tiče Švedske, oni standarno ne mogu pogriješiti glede Eurosonga. Njihova najslabija karika im je pjevačica koja nema puno karizme, iako je odlična vokalistica i ima razrađen nastup.

- Rumunjska je kao i još neke zemlje ponudila mušku divu, da se tako izrazim. On je možda najsipatičniji i ima najzarazniju pjesmu koju svi pjevaju ovih dana. Mislim da je on siguran u TOP 10.

- Predstavnici Norveške mi nisu pretjerano zanimljivi, to su oni 'vukovi'. Ali shvaćam da se nekim ljudima sviđaju.

image

Članovi grupe Subwoolfer

Marco Bertorello

- Engleska se konačno potrudila nakon što su godinama bili na margini, a prošle nisu osvojile ni boda. Sada su pametno odabrali izvođača koji je dosta viralan, prate ga mnoge zvijezde. Specifičan je i drugačiji. Odličan izbor i zanimljiva pjesma, iako nisam nešto lud za izvedbom jer su mi malo čudni njegovi izrazi lica. Ako Engleska sad ne uđe u TOP 10 onda ne znam kad će.

- Pjesma Portugala ima meditativnu vrijednost i mirnije je atmosfere, što uvijek prolazi na Eurosongu. Cure su u polufinalu bile briljantne – zaključio je Jacques.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2022 00:36