StoryEditor
ShowbizMuku je mučila

Ecija Ojdanić otkrila tajnu mršavljenja, podijelila i recept za jelo koje okuplja za stolom cijelu njenu obitelj: Problem s kilogramima je - u glavi!

Piše Ines Stipetić/ Gloria
23. svibnja 2020. - 16:30
Darko Tomaš/Hanza Media

U dobrim vremenima ambiciozna kao glumica i osnivačica malog kazališta, u krizi dobra domaćica: Ecija Ojdanić ekskluzivno za Gloriju otkriva recept za jelo koje okuplja za stolom cijelu njenu obitelj.

Do prije nepuna dva mjeseca glumica Ecija Ojdanić (46) radila je sto na sat: snimala je TV seriju "Drugo ime ljubavi", pripremala dvije predstave u svom kazalištu Moruzgva, dogovarala ljetnu turneju s komedijom "Cabaret preko veze"... A onda je sve stalo. Ipak, unatoč nezavidnim prognozama za umjetničku branšu, nije klonula duhom. Razdoblje "ostanite doma" iskoristila je za učenje s djecom i usavršavanje kulinarskih vještina, a slobodno vrijeme za - pripremanje nove monodrame, piše Gloria.

Je li vas razveselio povratak u kuhinju?

- Mi kao obitelj do ove situacije nismo preko tjedna nikada bili zajedno za stolom. Cvita i Jakov po cijele su dane posvećeni školskim i izvanškolskim obvezama, suprug Robert predaje na Akademiji dramske umjetnosti, a ja snimam. Sada svaki dan zajedno ručamo i to mi je izuzetno dragocjeno. Trudim se da svaki dan na stolu imamo nešto fino, onako kako sam inače kuhala samo vikendom.

Kako nabavljate namirnice?

- Kako proteklih tjedana nije bilo preporučljivo izlaziti iz kuće, naručivala sam dostavu - povrće od malih OPG-ova, a našla sam čak i ribarnicu koja dostavlja svježu ribu i plodove mora.

Koja vam je najdraža hrana?

- Riba. Za mene je miris i okus hedonizma pečena riba, češnjak, peršin i maslinovo ulje.

Što ste najviše voljeli jesti kao djevojčica?

- Nikada nisam bila izbirljiva, čak ni kao klinka. Ja sam iz dalmatinskog zaleđa, tako da smo više jeli meso nego ribu, koja je na stolu bila samo petkom. I to ona sirotinjska poput srdela, koje su meni danas vrhunska delicija. Naravno, svaki dan je bila juha, razni gulaši... Bila sam bucmasto, zdravo i jedro dijete.

Kako danas održavate liniju?

- Iako ne mogu bez svakodnevnog trčanja po Maksimiru, ono mi više koristi za psihu nego za liniju. Ne podnosim najbolje ugljikohidrate, tako da izbjegavam jela od brašna, šećer, slatkiše...

Jeste li ikada bili na dijeti?

- Jesam, i to na raznim dijetama. No, shvatila sam da je problem s kilogramima - u glavi. Kada sam se posložila kao osoba, žena, supruga i glumica, nestali su i problemi s viškom kilograma. Meni je prehrana vezana uz emocije: jedem kada sam tužna, jedem kada sam sretna, kada sam nervozna... Priuštim si jednom tjedno da pojedem sve što mi srce poželi, ali ubrzo se vraćam natrag u tračnice.

Koja su to zabranjena jela u kojima najviše uživate?

- Pizza i štrukle.

RECEPT

Gulaš od hobotnice

Sastojci

- 1 manja hobotnica (cca 1 kg)

- 400 g leće

- 2 luka

- 3 režnja češnjaka,

- 1 mrkva

- četvrtina manjeg celera

- pola korijena peršina

- list peršina

- 400 g pasirane rajčice ili pelata

- 200 ml bijelog vina

- maslinovo ulje

- 1 suha čili papričica

- 2 lista lovora

- papar

- sol

- sok polovice limuna

Priprava

Leću namočiti večer prije u vodu. Hobotnicu narezati na kolutiće. Na maslinovom ulju propirjati nasjeckani luk i češnjak. Narezati mrkvu, celer i korijen peršina te tim redom dodavati. Nakon nekoliko minuta ubaciti i hobotnicu, koju treba pirjati 20-ak minuta, dok ne ispusti vodu.

Potom uliti pasiranu rajčicu i vino. Dodati začine, narezanu papričicu i lovorov list te kuhati oko pola sata, dok hobotnica ne omekša. Kada je skoro gotova, dodati leću i kuhati još petnaestak minuta dok ne omekša.

Po potrebi dolijevati malo vode da gulaš ostane jušni. Na kraju dodati još malo maslinovog ulja, svježi list peršina i sok limuna.

#ECIJA OJDANIC#DIJETA#MRŠAVLJENJE

Izdvojeno

04. lipanj 2020 07:50