StoryEditorOCM
ShowbizGLAZBENA ČAROLIJA

Melodije hrvatskog juga - Opuzen 2024. donosi poznata lica, nove pjesme, ali i nagradu Teu Trumbiću za životno djelo

Piše Lenka Gospodnetić
8. kolovoza 2024. - 16:52

Raspjevan će biti Opuzen i ove godine, i to zna se - zahvaljujući najstarijoj lakoglazbenoj manifestaciji u Lijepoj našoj, te jednoj od "najtoplijih" – Melodijama hrvatskog juga Opuzen 2024.

Ovoga petka, naime, na opuzenskoj pjaci održava se trideset i prvo izdanje festivala koji je - uz maraton lađa, dakako – najpoznatiji lokalni "brend".

Ponovno je, moramo reći, uoči festivala stručni žiri na čelu s umjetničkim ravnateljem Želimirom Škarponom imao pune ruke posla. Na natječaj je, naime, pristigao veliki broj kvalitetnih skladbi različitih izvođača, bile su to slatke brige, potvrđuje nam znalac Škarpona, inače profesor glazbene kulture i dugogodišnji glazbeni radijski urednik.

image

Umjetnički ravnatelj, profesor Škarpona

Božidar Vukičević/Cropix

- Ponosan sam što smo uspjeli zadržati ne samo visoku razinu kvalitete nego i pravi, starinski duh Dalmacije. To se osjeti kroz pjesme pomalo arhaičnog prizvuka, kao i one suvremeno aranžirane, ta fina nit, lajtmotiv koji veže Dalmaciju – slikovito će Škarpona.

Otkriva i neke tehničke pojedinosti.

- Ove godine imamo 26 pjesama koje kao i prethodnih godina odišu dalmatinsko-mediteranskim ugođajem; znate, Opuzenci su inače poznati po klapskom pjevanju i vole taj timbar. Vrijedno je napomenuti da će festival i ove godine ugostiti preko 100 poznatih izvođača i autora (što je jako veliki broj umjetnika na jednom mjestu), a također daje mogućnost debitantima da se na primjeren način predstave publici – podvlači naš sugovornik.

Kao i do sad, za autore i izvođače predviđene su po tri nagrade: ona stručnog ocjenjivačkog suda i publike, nagrada za najboljeg debitanta, najbolje stihove, te Grand Prix festivala kao i Nagrada za poseban doprinos Hrvatskoj glazbenoj kulturi. Dosadašnji nositelji te nagrade su, podsjetimo, Arsen Dedić, Tereza Kesovija, Meri Cetinić, Marko Perković – Thompson, Zorica Kondža, Đorđi Peruzović, Hrvoje Hegedušić, Oliver Dragojević, Ibrica Jusić, Pero Gotovac i Đelo Jusić. Ove godine tu nagradu festival će dodijeliti Teu Trumbiću.

image

Teo Trumbić ovogodišnji je dobitnik počasne nagrade

Privatni Album/

Festivalski odbor će s ponosom i ove godine uručiti nagradu koja nosi ime slavnoga tenora Vinka Coce, a koja se dodjeljuje pojedincima ili grupama koji na najbolji način predstavljaju najsjajnije autorske i pjevačke izdanke dalmatinskog izričaja.

Među onima koji će se predstaviti publici s novim pjesmama su Nenad Vetma, klapa Friži, Marina Tomašević, Neno Papić, klapa Sveti Florijan, Trio Gušt, Hrvoje Hegedušić, Antonella Malis, Luce i Rovinježovi, i drugi.

image

Antonella Malis u elementu

Darko Tomas/Cropix

Program će voditi Branko Uvodić i Nevena Mataga uz odgođeni televizijski prijenos na nacionalnim dalekovidnicama, te izravni radijski prijenos (HR-Dubrovnik i HR-Split).

Uhodani festivalski dvojac – direktor Zlatko Mustapić i umjetnički ravnatelj Škarpona i ove su godine, uvjereni smo, napravili dobar posao koji će hrvatski jug obaviti toplim notama glazbene čarolije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 00:32