StoryEditor
Prostorijaefektna i decentna

Znate li što je pampas? Svi je žele u svom interijeru. Nije ni čudo kad ne zahtijeva puno, a idealna je za one kojima briga za biljke ne ide od ruke

Piše J. V.
24. listopada 2020. - 16:05

U skladu sa sve prisutnijom bež estetikom u uređenju interijera, barem kad je riječ o društvenim mrežama, već je neko vrijeme popularan element koji je podiže na jednu sasvim novu razinu. Kod onih koji naginju minimalizmu, pampas je postao dekor broj jedan. Suhu travu koja izgleda vrlo bogato i svježe viđamo u zadnje vrijeme svugdje, ne samo na Instagramu već i u domovima poznatih i manje poznatih, u salonima namještaja... Efektno posložena u vazu obogaćuje prostor, a opet, dovoljno je decentna da bude u skladu sa standardima minimalizma koje je nametnuo skandinavski trend uređenja interijera.

Pampas se najčešće koristi kao element u dnevnim boravcima, gdje se, uredno položen kod kauča u duboku vazu, nameće kao dio namještaja. Njegov izgled varira u gustoći, boji, obliku i veličini, a danas ga baš iz tog razloga možete prilagoditi prostoru koji uređujete.

image
Shutterstock

Koristi se i u hodnicima kao nužan dekor kojim obogaćujemo hladan prostor, ali i u kuhinjama, pa i toaletu. S pampasom nemate briga da će djelovati nametljivo ili pretjerano, možete ga prilagoditi svojim sklonostima i svojemu domu.

Može izgledati i ekstravagantno ako prostoriju napunite njime, no pampas nikako ne ide u kategoriju onih dekorativnih elemenata koji "bodu oči". Pobrinite se da vaza u kojoj ćete ga čuvati bude što stabilnija i u skladu s njegovom paletom.

Problem s prašinom

Tko bira pampas? Najčešće ljudi kojima briga o biljkama baš i ne ide od ruke, no problem može nastati kad počne skupljati prašinu i opadati pa komadi osušene biljke znaju izluđivati vlasnike.

No, postoji trik s kojim to možete spriječiti, naime, brojne instagram blogerice preporučuju lak za kosu. Protresite bocu i lagano poprskajte grane pampasa. Oni će fiksirati sitne paperjaste dijelove trave koji više neće otpadati.

Inače, ako pampas naručujete preko interneta, odmah ga stavite u vazu i pustite da tako odstoji nekoliko dana - toliko mu je potrebno da se malo opusti i otvori. Vidjet ćete razliku već nakon jednog dana. Tek tada je krenite na oblikovanje – rezanje na potrebnu dužinu i slaganje aranžmana. Povremeno je, kada čistite dom, lagano protresite, kako bi se biljka oslobodila prašine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. studeni 2020 06:22