StoryEditor
ProstorijaIndustrijski stil

U Strožancu kraj Splita uređeno novo ‘vježbalište‘: zavirili smo u teretanu koja funkcionira kao tvornica, pogledajte što vas čeka kad popuste mjere

30. studenog 2020. - 10:41
Recepcija kao tvornički pogonJakov Prkić/Cropix

Koliko ste puta rekli da počinjete vježbati od ponedjeljka, ili ste vježbanje stavili na popis novogodišnjih želja pa s prvim danima siječnja krenuli u teretanu i brzo odustali? Mnogima je itekako važan dojam i uređenje prostora u kojem treniraju, a jedan takav nedavno se otvorio nadomak Splita pa sada više ne morate čekati 2021. ili prvi idući ponedjeljak da krenete s rekreiranjem. Jednom kad uđete u novootvorenu teretanu "VS Fitness Factory", poželjet ćete dolaziti tamo svaki dan i dobiti dozu potrebne energije nakon posla, školskih ili fakultetskih obveza... Smještena u Podstrani, preciznije Strožancu, odmah u blizini glavne prometnice prema Omišu, prvo što ćete uočiti na zgradi je divovski plakat muškarca i žene isklesanih tijela koji vas jednostavno mami da kročite u teretanu.

Na 3D pultu u obliku mehanizma sata dočekat će vas nasmijana djelatnica Anita Majstrović ili vlasnica Jasmina Sabljić, a kad se upišete, pružit će vam simpatičnu člansku iskaznicu na kojoj se nalazi moto teretane – tvornica na utegu. Premda je u vrijeme pandemije svako pokretanje posla popriličan izazov, Jasmina je sigurna da će uspjeh doći uz rad, trud, ulaganje i odricanje.

– Od ideje do realizacije projekta prošla je gotovo cijela godina – govori vlasnica dok nam pokazuje prvu etažu kojom dominira veliki mural nezaboravnog boksača Muhammada Alija i motivacijska poruka: "The best way to make your dreams come true is to wake up" (Najbolji je način da ostvarite svoje snove probuditi se).

image
Muhammad Ali i motivacijska poruka: Najbolji je način da ostvarite svoje snove probuditi se
Jakov Prkić/Cropix

Prvi su radovi počeli u lipnju, no trebalo je prije toga dobro osmisliti strategiju, za što je zaslužna sama Jasmina, inače prvostupnica medicine. Prvo je na petnaest godina unajmila prostor od 600 četvornih metara u kojem je isto bila teretana i gdje joj je trenirao mlađi sin. Kad je to učinila, mogla je početi sa svime što je zamislila, a želja joj je bila da čitav prostor bude nalik na tvornicu, odatle u imenu engleska riječ "factory" (tvornica), dok V označava početna slova imena njezinih sinova Vladimira i Vitalija, koje je nazvala po ukrajinskim boksačima, braći Kličko.

Snažni ljudi

– Tvornica me je oduvijek asocirala na snažne ljude. Gledala sam kako su vani uređene teretane, želeći da odskačemo od uobičajenih stereotipa i da prostor u koji ljudi dolaze vježbati ima dušu. Podstrana dosad nije imala luksuzan sportsko-rekreacijski centar koji bi bio dobro uređen i opremljen svime što treba rekreativcima i profesionalnim sportašima. Izbor je pao na uređenje kakvo je u tvornici – govori Jasmina, koja je svoju ideju izložila Patriciji Sabljić, arhitektici interijera poznatoj po tome što je dizajnirala sobe u žnjanskom hotelu "Amphora" poduzetnika Zvonka Kotarca, gdje je nedavno spavala čitava nogometna reprezentacija Portugala, a dolazak Cristiana Ronalda izazvao je pravu pomutnju među Splićanima.

image
Prostor za odmor i razgovor o treningu
Jakov Prkić/Cropix

Stubama koje se nalaze pokraj pulta i dijela za odmor stižemo na drugu etažu. I dok je gornja etaža rezervirana za snagatore i težačku kategoriju (dizanje utega, rekova, šipki i girji) te je obložena gumama kako bi se ublažili udarci, na donjoj se nalaze moderne sprave za vježbanje. Na svakoj je etaži i jedna manja prostorija za istezanje s pilates loptama u kojima se, jednom kad pandemija koronavirusa prođe, planiraju grupni treninzi poput joge, kao i držanje vježbi za pretilu djecu. Svlačionice na prvoj etaži su prostrane, s ormarićima i sanitarnim čvorovima, kao i dovoljnim brojem tuševa čak i u vrijeme najveće posjećenosti. U njima se na zidovima nalazi i nekoliko motivacijskih fotografija, primjerice u ženskoj je svlačionici lik djevojke koja čekićem mahnito udara po hamburgerima i ostaloj nezdravoj hrani. Vlasnica ne planira stati na njima, pa će tako zidove uskoro ukrasiti muralom jednog poznatog nogometaša. Nekoliko je imena u igri, no odluku o tome čiji će lik, poput Muhammada Alija, dominirati prostorom donijet će zajedno za sinovima, velikim obožavateljima nogometa.

– Sve su sprave nove, stigle su iz Njemačke, neprestano se dezinficiraju i udaljene su jedna od druge metar i pol kako bi se ispoštovale trenutne epidemiološke mjere. Imamo ubacivanje i izbacivanje zraka, što malo koja teretana ima, jer rade na klasičan sustav ventilacije. Naravno, opremljeni smo i klimama – veli Jasmina.

– Ona je od početka imala jasnu ideju o stilu i atmosferi koju u prostoru želi postići, a tema tvornice je zapravo idealna za namjenu prostora. Teretana nije tipičan projekt u kojem se pridaje značajna pažnja dizajnu interijera, možda upravo zbog toga što je prostor dijelom već definiran robusnom opremom i spravama koje zauzimaju veći dio površine – kaže nam arhitektica Patricia Sabljić.

Industrijski stil

Industrijski stil u ovom se slučaju nameće kao idealno stilsko rješenje, budući da je nadahnut izgledom skladišta, tvornica i drugih industrijskih građevina, što podrazumijeva otvoren tlocrt, visoke stropove i što je moguće više prirodnog svjetla. Glavne odlike stila su sirov i nedovršen izgled postignut odbacivanjem dekoracije u smislu kiča, stavljajući u prvi plan kostur zgrade: čelične ili drvene grede, instalacije i nedovršene zidove koji sada služe kao umjetničko djelo u prostoru. Ogoljeni arhitektonski detalji i neobrađeni materijali kao što su drvo, metal, vidljiva opeka i beton postaju dekoracija, a u takvom prostoru sprave za vježbanje, utezi i šipke itekako imaju smisla.

image
Zidovi prekriveni opekom trebaju asocirati na industrijski stil
Jakov Prkić/Cropix

– Materijali korišteni u uređenju, osim stila, moraju udovoljiti i funkciji. Što se tiče podnih obloga, to je svakako zvučna izolacija u prostoru s utezima, lako održavanje u prostorijama sa spravama za vježbanje i elastična podloga u prostoru za grupne treninge. Zidovi su u imitaciji opeke i ogledalima, a stil je upotpunjen drvenim stupovima i industrijskom rasvjetom. Pult je središnje mjesto, prvo što korisnici vide kad uđu u prostor, a mehanizam i zupčanici početna su i završna točka industrijskog stila i naše "tvornice" – ističe Patricia.

A ako ste jedni od onih koji nisu na "ti" s teretanama i pitate se čemu služe sve te sprave, ne morate se brinuti jer vam je osoblje u svakom trenutku na raspolaganju. Tu je i dvoje trenera, Katarina Bešlić i Hrvoje Šiško. Ono što svakako opušta dok vježbate prelijep je pogled na obližnju lučicu, još jedan adut teretane, u koju, primijetili smo tijekom našeg posjeta, dolazi i mnogo Splićana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

16. siječanj 2021 01:16