StoryEditorOCM
ProstorijaIZAZOVNA ADAPTACIJA

Školu pretvorili u krasnu kuću i otkrili skriven spomen ljubavi: Nek‘ nam se jave Milka i Miroslav koji su urezali imena

Piše Iva Novak/D&D
23. svibnja 2024. - 11:37

U selu Modrušani, u općini Žminj u predivnoj Istri, ekipa Doma&Dizajna je pronašla nekretninu bogate povijesti, nekretninu koja se dizajnom i arhitekturom na najbolji mogući način prilagodila lokalnoj arhitekturi i potrebama suvremenog doba.

Nekada davno, ovo je bila škola. Točnije, školska zgrada je izgrađena 1934. godine, za vrijeme Italije, pa se tako i danas na pročelju zgrade, iznad ulaza, može vidjeti i pročitati sačuvani stari naziv "Scvola Elementare" (u prijevodu - osnovna škola), a u to smo se uvjerili i čitajući i gledajući dokument ureda za graditeljstvo iz vremena izgradnje škole.

Fotografije objekta dok je trajala adaptacija

image
Foto: LUVA
image
Foto: LUVA
image
Foto: LUVA

Nastava u Scvoli Elementare, pričaju nam stariji mještani, odvijala se sve do početka devedesetih godina. Mališani su pohađali prva četiri razreda, a u njoj su se nalazila dva stana namijenjena nastavnicima.

- Školska zgrada ima lijepo prostrano dvorište i šternu u sredini. Za vrijeme gradnje selo Modrušani je brojalo oko 260 žitelja, prema popisu iz 1953. godine broj se smanjio na 219, a danas je gotovo prepolovljen. Obnovljena škola je vratila svoj prvobitni sjaj zahvaljujući naporima sadašnjih vlasnika. Svaki pedalj kuće rađen je s posebnom pažnjom i predstavlja jedinstven spoj starog i modernog - priča Ivan Jelaska iz agencije LUVA.

Vlasnici, inače par iz Zagreba, veliki su ljubitelji Istre i godinama su dolazili ovamo, uživali u godišnjim odmorima, zabavljali se i paralelno razgledavali zemljišta i nekretnine kako bi mogli sebi priuštiti komadić raja na istarskoj zemlji. U jednom od mnogih obilazaka tako su primijetili zapušten objekt, krenuli pričati o viziji kako bi objekt trebao izgledati i spontano donijeli odluku - kupujemo i krećemo u adaptaciju! Znali su da će biti izazovno, ali imali su volju, želju, viziju i ljubav prema onom što je trebao biti finalni rezultat.

- Sve je zapravo krenulo jednostavno. Saznali smo da je Općina Žminj raspisala javni natječaj za prodaju nekretnine, dali smo našu ponudu koja je implicirala da škola neće biti srušena i ta ponuda je prihvaćena. Cijeli proces je prošao jednostavno, brzo i bez previše administracije - prisjećaju se vlasnici i nastavljaju da je onda uslijedio malo teži proces, adaptacija.

image
Foto: LUVA

- Proces adaptacije bio je izuzetno zahtjevan, i financijski i operativno, jer se nastojalo u što većoj mjeri sačuvati originalan izgled, kako u eksterijeru tako i u interijeru. Usprkos velikom broju ozbiljnih zahvata, rekonstrukcija je odrađena u rekordnom roku od godinu dana. U tom periodu obavljena je kompletna rekonstrukcija zgrade u svim segmentima: statičko učvršćivanje/AB konstrukcija (novo temeljenje, vertikalni i horizontalni serklaži, AB ploče, kompletna nova krovna konstrukcija, toplinska izolacija zidova itd.).

Zahtjevan posao, ali dobro odrađen na kraju - smiju se vlasnici i dodaju kako današnja vila za odmor ima čak 421 četvorni metar a organizirana je na sljedeći način: u prizemlju je prostor za dnevni boravak koji sadrži knjižnicu dobro opskrbljenu domaćim i stranim naslovima te klavirom, kuhinju i blagovaonicu, piše Dom&Dizajn.

image
Foto: LUVA
image
Foto: LUVA

Tu je i soba koja ima osiguran prilaz za osobe s invaliditetom u sklopu koje su i kupaonica i minikuhinja. Na katu se nalaze luksuzno opremljene četiri "tematske" spavaće sobe, odnosno sobe s tematikom školskih predmeta kao što su glazbeni, geografija i biologija. I da ne zaboravimo; na vanjskoj terasi uz grijani bazen nalaze se roštilj te nezaobilazno ljetno kino!

Što se tiče uređenja, vlasnici su, kažu, jako željeli sačuvati duh vremena u kojem je objekt građen, pa su se odlučili na uređenje koje je ugodna kombinacija starog i novog sa svim tehnološkim i ekološkim unaprjeđenjima (dizalica topline, fotonaponska sunčana elektrana, solarni paneli za toplu vodu, filtri vode s omekšivačem itd.)

image
Foto: LUVA
image
Foto: LUVA
image
Foto: LUVA

- Namještaj smo nabavljali iz raznih izvora. Od antikvarijata, preko jadne dražbe Kina Europa, pa sve do modernih sjajnih komada koje smo kupili u Artisanu i ručno rađenih dijelova namještaja u sobama i kupaonicama - nabrajaju vlasnici i otkrivaju kako su htjeli da u kući prevladavaju prirodni materijali kao što su kamen i drvo jer to je isto dio tradicije lokalne arhitekture i dizajna. Boje su mahom pastelne, smirujuće i reflektiraju okoliš; zelena, topla siva, boja prirodnog drva, bijela…

- Kuća je prepuna zanimljivih detalja poput već spomenutih originalnih retro predmeta s dražbe Kina Europa kao što su koluti za filmske trake i projektor, stare škure s Visa pretvorene u uzglavlja kreveta, mikroskop s preparatima u sobi biologije, slike 13-godišnje kćeri jednog od vlasnika, stari bunar pored bazena…- nabrajaju ponosni vlasnici i za kraj poručuju:

- Bilo bi nam drago da nam se jave učenici koji su pohađali školu u Modrušanima jer bismo voljeli izložiti fotografije škole iz tih vremena. I voljeli bismo znati tko su Milka i Miroslav, čija su imena urezana u oblik srca u stepenište na pročelju škole, ispričali su vlasnici za Dom&Dizajn.

image
Foto: LUVA
image
Foto: LUVA
image
Foto: LUVA
image
Foto: LUVA
image
Foto: LUVA
image
Foto: LUVA
image
Foto: LUVA
image
Foto: LUVA
image
Foto: LUVA
image
Foto: LUVA
image
Foto: LUVA
image
Foto: LUVA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 11:38