StoryEditorOCM
ProstorijaČETIRI METODE

Ponovno muku mučite s ribanjem zagorenog lonca? Sastojak koji svi imamo vratit će mu sjaj, jedna stvar je najvažnija

Piše Ana Špoljarić/Živim
7. prosinca 2024. - 10:09

Gotovo svatko od nas doživio je onaj trenutak nepažnje u kuhinji u kojem su osim hrane nastradali i lonac ili tava. No, nije sve propalo, izuzev zagorjele hrane, svoje omiljene posude ipak možete spasiti. Najbolji pristup čišćenju svakako ovisi o materijalu posuđa - lijevano željezo, nehrđajući čelik, bakar, aluminij i o tome ima li ono unutarnji premaz protiv lijepljenja. Uz to, izbjegavajte abrazivna sredstva za čišćenje ili grube spužve koje mogu trajno oštetiti posuđe, ali i toksično djelovati na zdravlje. Poznato je da zagorjelo ili oštećeno posuđe može ispuštati štetne tvari u hranu, posebno ako ima neljepljive premaze. Kod metalnog posuđa, poput aluminija ili bakra, oštećenja mogu uzrokovati otpuštanje metala u hranu, što dugoročno može biti štetno za organizam, piše Živim.

Četiri metode čišćenja

Zlatno pravilo broj jedan je čim primijetite problem, uklonite zagorjelu hranu i napunite posudu vrućom vodom. Ovo će namakanje olakšati kasnije čišćenje, a ono može uključivati sljedeće metode:

image
/Shutterstock

1. Soda bikarbona i limun

Kombinacija blage abrazivnosti sode bikarbone i kiselosti limuna osobito će dobro djelovati na posudama od nehrđajućeg čelika i bakra.

Operite što je više moguće zagorjelog ostatka hrane vrućom, sapunastom vodom, a zatim isperite.

Pospite četvrtinu šalice sode bikarbone po vlažnom loncu.

Polovicom limuna trljajte posudu. Reakcija pjenjenja pomoći će ukloniti zagorjele dijelove.

Isperite i ako je potrebno, ponovite postupak s drugom polovicom limuna.

2. Tableta za perilicu posuđa

Tablete za perilicu sadrže snažne sastojke za uklanjanje masti, međutim, imajte na umu da nisu prikladne za lijevano željezo.

Napunite lonac vodom tako da prekrije zagorjeli dio i ubacite tabletu za perilicu posuđa.

image
Yves Bagros/Foodcollection Via Afp

Zagrijte lonac na srednje jakoj vatri dok voda ne proključa. Kuhajte oko dvije minute.

Maknite posudu s vatre i pustite da se voda ohladi, a zatim ribajte mekom četkom.

Isperite vrućom vodom.

3. Limunska kiselina

Limunska kiselina je još jedna dobra metoda koja pomaže u uklanjanju zagorjelih ostataka.

Zagorjelo područje natopite vrućom vodom i dodajte četvrtinu šalice limunske kiseline.

Ostavite sat vremena.

Ispraznite otopinu i ribajte lonac mekom četkom.

Operite i osušite.

4. Aluminijska folija i sol

Ova metoda odlična je za uklanjanje tvrdokornih ostataka. Izbjegavajte je koristiti na lijevanom željezu.

Koristite jednu od prethodnih metoda za uklanjanje većine ostataka.

Oblikujte kuglu od aluminijske folije i pospite dno lonca slojem soli.

Lagano trljajte kuglom od folije, zatim isperite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2024 10:09