StoryEditor
Prostorijamali trikovi

Ne znate kako oprati poplune i jastuke? Pratite ovih nekoliko koraka, imat ćete čistu posteljinu zagarantirano

Piše J.L.
24. listopada 2020. - 17:47

Čista i mirisna posteljina jedan je od uvjeta da ugodno utonete u san. Kako su noći sve hladnije, lancunić i tanka dekica više nam nisu dovoljni za pokrivanje, pa se polako vade topli popluni.

Ako ih niste u proljeće oprali i spremili čiste pa ih sada samo treba dobro prozračiti, krajnji je trenutak da ih operete kako biste spavali u higijenski čistoj posteljini. Isto tako, važno je spavati na čistim jastucima, koji se također moraju zamijeniti svake dvije godine, ali svakako ih treba oprati barem svakih tri do šest mjeseci.

Kako to učiniti, a da jastuci i popluni ne izgube oblik i kvalitetu?

Iskustva su različita, neki ih jednostavno uguraju u perilicu rublja pa što im bude. Ponekad nakon takvog tretmana jastuci budu deformirani, a popluni izgube na debljini, strukturi, smanje im se mekoća i prozračnost. Drugi tvrde da im se ništa loše nije dogodilo. Dakle, opet sve ovisi o vrsti i kvaliteti popluna i jastuka.

Delikatno čišćenje

Ipak, postoje neka pravila koja mogu pomoći u ovom delikatnom postupku čišćenja, jer je ova velika posteljina izrazito osjetljiva i ne trpi visoke temperature, za razliku od plahti i jastučnica.

Ako koristite pernate jastuke i poplune, potrebno ih je oprati svakih šest mjeseci, obično se to radi u proljeće ili u jesen. O razlozima za takav higijenski tretman ne treba trošiti previše riječi jer svi znaju da se u jastucima skupljaju opasne bakterije koje mogu izazvati bolesti dišnih puteva.

Preporučljivo ih je prati na 40 Celzijevih stupnjeva. Mnogi griješe jer ih ne održavaju redovito, i što ih uguraju u obične perilice, u kojima nema dovoljno prostora za tako velike komade posteljine pa iz njih izlaze ili uništeni ili neoprani. Dakle, šteta struje, vode i deterdženta. Stoga bi poplune i velike jastuke trebalo odnijeti na pranje u profesionalnu perilicu, u koju komotno stanu poplun ili dva jastuka (kapacitet im je obično 10 kg). U takvim perilicama jastuci se peru položeni okomito, s lopticama i s malom količinom deterdženta, te se potom suše u velikoj sušilici. Loptice razbijaju grudice perja te popluni i jastuci sačuvaju savršen oblik.

Popluni sa sintetičkim punjenjem peru se na 60 stupnjeva i bez loptica, ali i za njih je profesionalno pranje u velikom bubnju svakako bolje u smislu kvalitete pranja, ali i održavanja oblika.

Mrtve stanice kože

Poznato je da se u posteljini skupljaju mrtve stanice kože, koje su u kombinaciji sa znojem savršeno hranilište za grinje, koje izazivaju alergije... Da bi se prekinuo taj lanac, važno je mijenjati posteljinu jednom tjedno, ili barem jednom u dva tjedna, i prati je na 90 stupnjeva.

No, jastuci i popluni nemaju takav ritam pranja, ali svakako ih je nužno oprati barem jednom do dva puta godišnje, jednako kao i nadmadrace ili njihove obloge, a sve kako bismo spriječili probleme s očima, te mogući razvoj astme i drugih infekcija koje vrebaju iz zapuštene posteljine.

Stručnjaci za higijenu imaju nekoliko savjeta za održavanje jastuka i popluna:

– Jastuke manjih dimenzija pokušajte oprati u perilici rublja svaka dva do tri mjeseca, na 40 stupnjeva i s nježnijom centrifugom. Veće odnesite na profesionalno pranje.

– Pažljivo čitajte upute o održavanju, jer punila imaju različite načine održavanja međusobno i u odnosu na ovitke.

– Ako poplun zaprljate, otresite ispunu s tog mjesta i tretirajte mrlju prije stavljanja u perilicu.

– Popluni su preveliki za kućnu perilicu, ali ako baš želite riskirati, preklopite ga napola. Težina popluna ravnomjerno će se raširiti, a perilica neće stvarati puno buke.

– Poplune i jastuke perite na umjerenom broju okretaja, a poslije ih pokušajte osušiti na zraku. Bura je idealna za taj postupak i, naravno, idealno bi bilo da ih sušite položene na rešetki i na suncu jer tako ubijate bakterije i grinje, a zimi možete lagano prijeći glačalom kako biste se riješili eventualnih preostalih bakterija i grinja.

– Jastuke isperite dva puta.

– Ako sušite jastuke u sušilici rublja, sušite ih nježno i postupno. Izvucite jastuk i protresite ga kako bi se "napuhao" te ponovite postupak dok ne postane potpuno suh.

– Sintetički jastuci mogu se sušiti na najnižoj temperaturi – pokušajte ubaciti nekoliko teniskih loptica pokrivenih starim čarapama kako bi spriječile stvaranje grudica. Isto vrijedi i za jastuke punjene perjem.

– Ako imate sušilicu rublja, uživajte u mekanim jastucima tako da ih jednom tjedno ubacite na brzu vrtnju, čime ćete ujedno i ukloniti mrtve stanice kože i vlagu s jastuka. Ovih nekoliko savjeta može pomoći u uklanjanju mirisa iz popluna i jastuka, no ako i dalje imaju neugodan miris, bilo bi vrijeme da ih zamijenite novima.

– Jastuke od memorijske pjene ne možete staviti u perilicu, ali možete prati njihovu jastučnicu. Kako biste se riješili prašine iz ovakvog jastuka, usisivačem ga dobro usišite s obje strane.

Jastuk možete staviti i u sušilicu na hladan zrak na 20 minuta. Ako vam se na jastuku od memorijske pjene pojave mrlje, taj dio očistite razblaženim deterdžentom i isperite vlažnom krpom. Jastuk ostavite da se osuši na zraku prije nego što navučete čistu jastučnicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. studeni 2020 15:26