StoryEditor
ProstorijaKultni dizajn

Jeanerretov naslonjač imaju brojni slavni debelog bankovnog računa i hit je godine, mi smo pronašli neusporedivo povoljnije varijante dostupne kod nas

Piše Marija Mlačić
26. listopada 2020. - 13:39

Jedan od najpoznatijih dizajnera, arhitekata i umjetnika prošlog stoljeća Charles-Édouard Jeanneret-Gris, poznatiji pod nadimkom Le Corbusier, zadužio nas je svojom revolucijom u stvaranju namještaja.

Njegov dizajn u početku je odbacivan zbog radikalne jednostavnosti i naglaska na funkcionalnost, ali naposljetku je prihvaćen i do danas je oblikovao brojne nove generacije.

Upravo zbog slave koju je tijekom života stekao, ponekad mu se pripisuje i dizajn nešto manje poznatog rođaka Pierrea Jeannereta, koji je radio skupa s njim.

Upravo on je autor stolice koju trenutno imaju ljudi koje inače ne povezuje ništa drugo osim debelog bankovnog računa i dobrog ukusa (ili angažiranog dizajnera interijera koji ga ima).


U domovima raznih celebrityja, od svjetski poznatih umjetnika, glumaca do reality zvijezda može se naći kultni naslonjač od tikovine i ratana, koji je dizajnirao pod pokroviteljstvom svoga rođaka 1950-ih.

Prvenstveno namijenjene Chandigarhu, utopijskoj indijskoj metropoli, loše su prihvaćene od lokalnog stanovništva koje ih je brzo odbacilo, pa su ih francuski trgovci skupocjenim namještajem vratili natrag u Europu.

Među kolekcionarima namještaja postale su automatski hit i prodavale se za desetke tisuća dolara na aukcijama.

 

Nakon što je bračni par Kim K. i Kanye West angažirao jednog od velikana dizajna interijera Axela Vervoordta, a on u njihovo ime odabrao Le Corbusier dizajn, nastala je dodatna pomama za njim.

Kolekcionari ne vole kada se to dogodi, jer se novom proizvodnjom snižavaju cijene njihova skupo plaćena i teško pronađena namještaja.

Stolice se danas ipak u suradnji s Fondacijom Le Corbusier i njihovim nasljednicima ponovno proizvode u originalnom izdanju, ali i u novim varijantama – presvučene kožom i napravljene od hrastovine.

S obzirom na to da su i ove nove stolice vrlo skupe, njihovim avangardnim izgledom inspirirali su se brojni lanci namještaja popularnijih cijena pa vam donosimo nešto povoljnije varijante koje su dostupne na našem tržištu.

image
1922 kn,  Vivre.hr
Vivre.hr
image
1239 kn, Kare Design
Kare Design
image
942,65 kn, Meblo
Meblo
image
899 kn, Zara Home
Zara Home
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. studeni 2020 08:15