StoryEditorOCM
ProstorijaTU VREBA INFEKCIJA

Dvadeset puta je prljaviji od wc školjke, a nikad ga ne čistimo! Ovih 5 predmeta u kući stravično su leglo bakterija

Piše M. K. P./MOZAIK SD
28. rujna 2024. - 08:48

Kada je u pitanju održavanje čistoće u domu, većina nas fokusira  se na vidljive površine poput podova, stolova, kuhinjskih radnih ploha.

Temeljito peremo suđe, usisavamo tepih i brišemo prašinu, vjerujući da smo na taj način eliminirali većinu prljavštine i bakterija.

Međutim, mnogi predmeti koje svakodnevno koristimo gotovo nikada ne dolaze na red za čišćenje.

Iako na prvi pogled djeluju bezopasno, ti predmeti zapravo mogu biti pravo leglo bakterija, virusa i gljivica.  

Evo što vrlo rijetko čistimo, a trebali bismo, piše Krstarica. 

Daljinski upravljač

Studija iz 2020. otkrila je tragove bakterija, kvasca i plijesni na nekim daljinskim upravljačima, a stručnjaci kažu da bi mogli biti 20 puta prljaviji od WC školjke. To je uglavnom zato što daljinski upravljač obično koristi više ljudi, od kojih neki nisu oprali ruke.

Koristite ga, recimo, istovremeno dok jedete čips i unosite bakterije u usta. Nemojte brisati daljinske upravljače jednokratnim maramicama - skupe su i štetne za okoliš. Umjesto toga, izvadite baterije i upotrijebite krpu navlaženu u malo sapunaste vode i iscijeđenu. Kontroleri za igrice, prekidači za svjetlo i ručke na vratima imaju isti problem, pa ih također redovito na isti način čistite.

image

.

/Shutterstock

Plišane igračke

Omiljeni medo vašeg djeteta najvjerojatnije vrvi bakterijama. Nije ni čudo - žvaču ga i na njemu čak može biti sline i hrane. Nisu sve ove bakterije loše za vas, dapače, ali postoji i taj jedan posto, poput e.coli, koji je opasan i može dovesti do teških bolesti. Studija iz 2015. pokazala je da jedna od četiri igračke ima tragove izmeta na sebi. Zato je redovito čišćenje ključno – ne samo kada stvari izgledaju prljavo. Operite ih u perilici na 30 stupnjeva i provjerite jesu li potpuno suhe iznutra i izvana prije ponovne upotrebe. Podrazumijeva se da biste to trebali činiti češće ako su vam djeca češće bolesna.

image

.

/Shutterstock

Držač četkice za zube

Možda četkice za zube redovno mijenjate i čistite, no koliko često perete držač u kojem ih držite? U kupaonicama, gdje vlaga i toplina stvaraju idealne uvjete za razmnožavanje bakterija, držači četkica mogu postati leglo mikroorganizama. Voda iz četkice često kapa na držač, stvarajući plodno tlo za rast plijesni i bakterija.

Jedna studija iz 2018. tvrdi da je koliform, crijevna bakterija, pronađena u više od četvrtine držača četkica za zube. Operite čašu za četkice u perilici jednom tjedno ili stavite malo razrijeđenog izbjeljivača na dno kad čistite kupaonicu.

image

.

/Shutterstock

Četke za šminku i kosu

Četke za šminku i kosu često su zaboravljene kada je riječ o čišćenju. Ne samo da nakupljaju mrtve stanice kože, staru šminku, prašinu, studija Sveučilišta Aston iz 2019. pokazala je da je devet od deset kontaminirano bakterijama, koje mogu uzrokovati bolesti kao što su infekcije kože, pa čak i trovanje krvi.

Napunite sudoper ili zdjelu toplom vodom i koristite blagi dječji šampon za čišćenje četkica palcem i mokrom spužvicom. Ostavite da se osuši na zraku. Kasnije će mirisati puno ljepše. Što se tiče četki za kosu, i njih redovito čistite.

image

.

/Shutterstock

Prijenosno računalo i miš

Godine 2020. dr. Amanda Jones, izvanredna profesorica mikrobiologije na Sveučilištu Northumbria, napisala je u izvješću da klice pronađene na prijenosnom računalu uključuju stafilokoke, streptokoke i neke bakterije koje se prenose zrakom poput mikrokoka.

To može dovesti do infekcija kože i upale grla. Ako ste jedini korisnik, obrišite ga jednom tjedno vlažnom krpom koristeći meku krpu navlaženu mješavinom vode i deterdženta za pranje posuđa. Za uređaje koje češće koristi više ljudi, učinite to svaki put prije upotrebe.

image

.

/Shutterstock

Igračke za kupanje

Igračke za kupanje mogu biti tajno skrovište za crnu plijesan, pogotovo ako imaju malu rupicu na dnu. Ova plijesan može završiti u vodi u kojoj se dijete kupa, dijete je može progutati, što može dovesti do infekcije prsnog koša. Nakon upotrebe gumenih igračaka iscijedite svu vodu iz njih i ostavite ih da se temeljito osuše na zraku. Također, redovito ih namačite u toplu vodu s malo razrijeđenog izbjeljivača kako biste uklonili sve spore gljivica, prenosi Krstarica. 

image

.

/Shutterstock

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 08:49