StoryEditorOCM
PanoramaTEK JOJ JE 22

Znate li tko je ova djevojka? Danas maršira na paradi, a jednom će biti kraljica države od 10 milijuna stanovnika

Piše MOZAIK SD
21. srpnja 2023. - 19:50

Belgija 21. srpnja slavi svoj nacionalni praznik, dan kada je belgijski kralj Leopold I. prisegnuo na vjernost belgijskom Ustavu i belgijskim zakonima.  Ovaj poseban dan obilježen je u Bruxellesu danas tradicionalnom vojnom paradom. Počelo je oko 16 sati od Rue de la Loi do Place des Palais. Kraljevska obitelj  zauzela je središnje mjesto na ceremoniji. S njom je bilo nekoliko političkih dužnosnika, uključujući premijera Alexandera De Crooa i ministricu obrane Ludivine Dedonder.

image

Kraljica Mathilda, kralj Filip, ministrica obrane Ludivine Dedonder i ministar Annelies Verlinden

Laurie Dieffembacq/Belga Via Afp
image

Prijestolonasljendica Elisabeta, princeza Eleonore i kraljica Mathilde

Laurie Dieffembacq/Belga Via Afp

Ove godine, princeza Elisabeta je bila prisutna u srcu parade. U uniformi je marširala i smiješila se dok je prolazila pored pozornice na kojoj je stajala kraljevska obitelj.

Vojna i civilna parada odala je počast zračnim, kopnenim, morskim i medicinskim komponentama vojske. Na skupu su sudjelovale i civilne organizacije: Crveni križ, Civilna zaštita, policija, carina i vatrogasci.

Vrhunac ceremonije je bio oko 16.15 kada su preletjeli iznad grada vojni zrakoplovi, njih 27.

image

Kraljevska obitelj

Benoit Doppagne/Belga Via Afp

Dana 25. listopada 2001. godine rođena je princeza Elizabeta od Belgije, aktualna prijestolonasljedica te države. Princeza Elizabeta nosi titulu vojvotkinje od Brabanta, koja se tradicionalno dodjeljuje belgijskim prijestolonasljednicima.

Elizabeta bi trebala postati vladajućom belgijskom kraljicom nakon smrti ili abdikacije svoga oca – sadašnjeg kralja Filipa od Belgije. Premda Elizabeta ima dva brata, njih dvojica nemaju pravo prvenstva u nasljeđivanju prijestolja. Naime, 1991. godine u Belgiju je uvedena tzv. apsolutna primogenitura, što znači da vladareva djeca nasljeđuju krunu po starosti, bez obzira na spol (ranije su muška djeca imala pravo prvenstva). 

image

Svi su gledali prelet zrakoplova

Benoit Doppagne/Afp
image

Kraljica Mathilde 

Laurie Dieffembacq/Belga Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 14:30