StoryEditorOCM
PanoramaEfekt leptira

Zbog rata u Ukrajini ‘umiru‘ običaji - u Australiji? Evo zbog čega se zatvaraju kafići na drugom kraju svijeta

Piše Mozaik SD
11. srpnja 2023. - 10:40

Rast cijena energenata zbog rata u Ukrajini osjeća se na globalnoj razini i nitko nije pošteđen, čak ni tisućama kilometara udaljena Australija, prenosi N1.

Upravo o tom svojevrsnom "leptirovu efektu" pisali su u Reutersu, tvrdeći kako industrija vrijedna oko šest milijardi eura proživljava teške trenutke. Ustvrdili su, za one manje optimistične kako je doslovno riječ o krahu ugostiteljstva, biznisa koji s prihodima po broju stanovnika zaostaje samo za Europom. Europa je tu ipak prvak svijeta.

image
Joško Šupić/Cropix

Skuplje komunalije, što je i logično, povlaće za sobom povećanje ostalih troškova, od proizvodnje, plaća, stanarina i kamatnih stopa, a sve je to razlogom zašto i kafići podižu cijene. Stanovnici sve manje troše, pogotovo ne na stvarima koje im za život nisu nužne, automatski se smanjuje broj zaposlenih u istim tim kafićima. Dakle, trostruka šteta i već se jasno vide njeni rezultati, ustvrdio je N1.

image
Vojko Bašić/Cropix

- Ukupno, unazad dvije godine, troškovi su porasli za 16 posto, a građani troše deset posto manje. Uz to, proizvodnja najpopularnije kava s mlijekom ili, kako je tamo nazivaju, "flat white", porasla je za 20 posto. Sve to udaljava ljude od kafića - piše Reuters.

Kada se sve to "stavi na papir" posao postaje neisplativ, tako sada Australci svjedoče valu zatvaranja tradicionalnih kafića. Sve je manje mjesta gdje mogu u miru sjesti na kavu i pojesti sendvič. A dio je to tamošnje kulture, način na koji milijuni započinju dan, otprilike kao i kod nas...

I tako je - posljedično zbog rata u Ukrajini - više od 50 posto malih australskih tvrtki koje se trenutno prodaju upravo ugostiteljski objekti. Zatvore se i prije nego li nađu kupca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 19:57