StoryEditorOCM
PanoramaVISOKE TEMPERATURE

Sve više španjolskih turista ljetuje u Njemačkoj: ‘Na ulicama Seville su 42 stupnja i ne može se boraviti vani‘

Piše Mozaik SD
4. rujna 2024. - 16:36

Sve više turista zbog visokih temperatura ljetni odmor radije provode u šumsko-brdskim predjelima a ne na jugu Europe. Tako Španjolci umjesto da leže na svojim plažama vrlo često odabiru njemačku regiju Schwarzwald, pa jedan dio plaže na jezeru Titisee u toj regiji na jugozapadu Njemačke mještani već zovu "Mala Barcelona" i svuda se mogu čuti turisti koji govore španjolski.

Od 2022. do 2023. godine broj noćenja španjolskih turista u Hochschwarzwaldu, primjerice, porastao je za više od 50 posto. Za ovu godinu još uvijek nema podataka, ali: "Pretpostavljamo da ćemo zabilježiti još jedan rast broja španjolskih turista", kaže glasnogovornica lokalne turističke zajednice za portal tagesschau.de.

Još uvijek su u Hochschwarzwaldu najbrojniji Nijemci, slijede gosti iz susjedne Švicarske, no sve češće dolaze i turisti iz Španjolske te drugih južnoeuropskih zemalja.

 "Na ulicama Seville su 42 stupnja i ne može se boraviti vani ", kaže jedna Španjolka.  "U Španjolskoj su temperature skoro neizdržive", kaže ona i dodaje: "Zato ljeti mnogi radije putuju na sjever."

I mnoge njemačke turiste više ne privlači ljetovanje na jugu Europe.

image

Španjolske plaže

Shutterstock

Klaus Strümper je doputovao iz Gladbecka, u hotelu na jezeru Titisee boravi sa suprugom i prijateljima. Riječ je o wellness hotelu u kojem odmaraju mnogi stariji ljudi, ali i mlade obitelji. Za najjeftiniju dvokrevetnu sobu ovdje se plaća oko 100 eura po osobi, dok je najpovoljnija soba s pogledom na jezero oko 130 eura. Zbog inflacije je hotel ove sezone morao ponovo podići cijene smještaja.

Međutim, gosti zbog toga ne odustaju od svog odmora, hotel je popunjen. Ipak "gosti pažljivije troše novac", komentiraju hotelijeri.

U restoranu cijene su znatno veće, više su za 12 posto. Zbog toga se ove godine dobar dio gostiju, umjesto za polupansion koji uključuje doručak i večeru, odlučio za noćenje s doručkom. Čak i oni koji večeraju u hotelskom restoranu su štedljiviji. "Umjesto boce vina, oni radije naruče samo čašu," komentira se.

No, do rasta cijena došlo je i u drugim dijelovima Europe, pa turisti komentiraju da je u Njemačkoj još uvijek jeftinije nego primjerice u Francuskoj.

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:50