StoryEditorOCM
PanoramaNEVJEROJATAN ŽIVOT

Prva žena Josipa Manolića umrla je tragično, u 98. je stao pred oltar s 36 godina mlađom! Ženili su ga i prije 4 godine

Piše MOZAIK SD
15. travnja 2024. - 11:51

U 105. godini preminuo je Josip Manolić, najdugovječniji hrvatski političar, a tužnu vijest potvrdila je njegova kći Zrinka.

"Moj otac samo je zaspao jutros. Otišao je u miru", rekla je u suzama za 24 sata.

Dodala je kako jučer nije mogao pričati.

"Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili".

Uz Zrinku, Josip Manolić ima još dvije kćeri Dariju i Jasnu, a ženio se dvaput.

image

Josip Manolić snimljen u Zagrebu 1998.

Arhiva/Cropix

Njegova prva supruga Marija Eker Manolić tragično je izgubila život u požaru u njezinom stanu u Nazorovoj ulici u Zagrebu 2003. godine, u 82. godini. Požar je uzrokovao žar njezine cigarete koji je zapalio posteljinu na krevetu na kojem je nepokretno ležala, a vatrogasce je pozvala medicinska sestra koja ju je svakodnevno obilazila. Kad su stigli vatrogasci, Marija je još davala znakove života, no ubrzo nakon toga je preminula, piše dnevnik.hr.

image

Maolić u Splitu: šešir mu je bio zaštitni znak

Nikola Vilić/Cropix

S drugom suprugom Mirjanom Ribarić, koja je od njega bila mlađa 36 godina, vjenčao se 2016. na otoku Krku. Njemu bilo 97 godina kada je drugi put uplovio u bračnu luku, a Mirjana je u kolovozu 2020. godine preminula zbog posljedica maligne bolesti.

Iste te godine u prosincu u medijima se pojavila informacija da je Josip i treći put stao pred oltar.

"Ne, nije točno, nisam se oženio, izmišljaju! Netko jako vodi računa o mom životu. Ušao sam u stotu godinu", rekao ja tada Manolić za Dnevnik.hr.

image

Josip Manolić na Pantovčaku za Dan državnosti 2018.
 

Darko Tomas/Cropix

Inače, Joža Manolić rođen je u ožujku 1920. u Kalinovcu kraj Đurđevca, u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji, umro u Republici Hrvatskoj, a između toga živio je i u NDH i SFRJ.

Otac mu je umro od posljedica Prvoga svjetskog rata kad je Joži bilo šest godina. Majka se preudala, pa su mali Josip, njegov brat i dvije sestre odrastali uz četvero djece njihova očuha.

image

Na prijemu povodom Dana Hrvatskog Sabora 2018.

Damjan Tadić/Cropix

Josip Manolić bio je omladinski i sindikalni dužnosnik od 1938. godine, u antifašističkom je ratu sudjelovao od 1941. godine, a jednom je prilikom za Jutarnji list ispričao epizodu iz partizana koja svjedoči o njegovoj golemoj izdržljivosti.

"U siječnju 1944. godine nalazili smo se u Lici, a jedini liječnik bio je Pavle Gregorić koji je konstatirao da imam visoku temperaturu od 39 stupnjeva. Bio je u dilemi je li to gripa ili tifus. No, kako je počela ofenziva, morali smo u pokret. I ja sam tako s temperaturom od 39 stupnjeva išao kroz snijeg u Lici od Bijelog polja prema Lapcu. Kad sam došao do Lapca, to je bilo nakon 30 do 40 kilometara hodanja, temperatura je pala sama od sebe" - prisjetio se Manolić.

image

Joža Manolić snimljen 2016.

Ranko Šuvar/Cropix
image

U društvu novinarke Ive Gačić i Nenada Porgesa 2004.

Goran Mehkek/Cropix

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:22